Historisk arkiv

Statsministeren sender hilsener til Kohl og Schröder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 139/98
Dato: 29. september 1998

Statsministeren sender hilsener til Helmut Kohl og Gerhard Schröder

Statsministeren sendte tirsdag sine hilsener til Tysklands forbundskansler Helmut Kohl og hans etterfølger, ministerpresident Gerhard Schröder, etter søndagens forbundsdagsvalg.

Brevet til Helmut Kohl lyder som følger:

”Kjære Helmut Kohl,

Når De etter 16 år nå går fra borde som Tysklands Forbundskansler, vil jeg gjerne uttrykke min og den norske regjeringens anerkjennelse for den store innsats De har gjort for Deres land og i europeisk politikk. Ved avgjørende korsveier i vår nære fortid, har De vist en fremsynthet og handlekraft som avkrever den største respekt. Tysklands gjenforening, nedbyggingen av de kunstige øst – vest skillelinjer og arbeidet for et fritt og samarbeidende Europa, er alle spørsmål der De personlig har ydet et fremtredende og varig bidrag til å forme Europas historie.

For Norge vil utbyggingen av samarbeidet og kontaktene til Tyskland alltid være en prioritert oppgave. Jeg – og jeg tror jeg også uten videre tør si mine forgjengere – har gjennom hele Deres regjeringstid hatt et klart inntrykk av at vi i Dem hadde en samarbeidspartner som var opptatt av å styrke de mange båndene som binder Norge og Tyskland sammen. Dette var også den bestemte følelse jeg satt igjen med etter vårt møte i Bonn i desember i fjor, en samtale jeg satte stor pris på.

Jeg sender Dem mine beste hilsener og tillater meg å konstatere - Lykkelig den som kan se tilbake på et livsverk som Deres !

Med vennlig hilsen Kjell Magne Bondevik”

Statsministerens brev til Gerhard Schröder lyder slik:

” Ærede Gerhard Schröder,

På vegne av Den norske regjering har jeg gleden av å gratulere Dem og Tysklands Sosialdemokratiske Parti med seieren i det tyske forbundsdagsvalget.

Norge og Tyskland er knyttet sammen gjennom mange bånd. Min regjering legger avgjørende vekt på å styrke samarbeidet og kontaktene mellom våre to land og på å opprettholde et nært forhold til Tysklands ledelse.

Det er med positive forventninger og glede vi ser fram til samarbeidet med Dem og Deres regjering om de mange viktige utfordringer vi står overfor i utviklingen av de norsk – tyske forbindelser og i europeisk og internasjonal politikk.

Med vennlig hilsen Kjell Magne Bondevik”.

Lagt inn 29. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen