Historisk arkiv

-Aktivt internasjonalt engasjement, sier statsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 175/1999
Dato: 22. desember 1999

-Aktivt internasjonalt engasjement, sier statsministeren

- Regjeringen vil videreføre et aktivt norsk internasjonalt engasjement i 2000. Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik på sin avsluttende pressekonferanse før jul, i Oslo onsdag. Statsministeren viste blant annet til NATO-samarbeidet, europapolitikken og arbeidet for fred og menneskerettigheter som viktige innsatsområder.

- NATO vil også i årene fremover være Norges sikkerhets-og forsvarspolitiske ankerfeste, sa statsministeren. Han viste til at toppmøtet i forbindelse med NATOs 50-årsmarkering i april i år, hadde fornyet alliansen. –Regjeringen arbeider nå med å følge opp dette, blant annet gjennom vårt forsvarspolitiske utvalg, sa Bondevik.

Bondevik sa at regjeringen i 2000 vil følge opp den løpende kontakten med EU, både via EØS-samarbeidet og direkte overfor EUs ledelse. –Jeg vil tidlig i februar møte det portugisiske formannskapet og EU-kommisjonens ledelse, i Brussel og Lisboa, slik jeg i år har møtt det finske og det tyske EU-formannskapet, sa statsministeren. Han viste til at regjeringen nå arbeider med en stortingsmelding om Norges europapolitikk, og sa at sentralt her er Norges plass og rolle i det europeiske sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet.

Statsministeren sa at arbeidet for fred og konfliktløsning står sentralt i norsk utenrikspolitikk. Han viste til Rabin-markeringen i Oslo i november, og den fortsatte innsatsen for fred i Midt-Østen, som uttrykk for dette.

-OSSE-formannskapet har vært en krevende oppgave i 1999, sa statsministeren, og minnet om at utenriksminister Knut Vollebæk også i 2000 vil være en av de tre i organisasjonens ledelse. Situasjonen i Kosovo og Tsjetsjenia vil fortsatt være sentrale utfordringer for OSSE.

Norge har formannskapet i Østersjørådet fram til juli 2000. Det betyr at det vil være Bondevik som leder Østersjøtoppmøtet i Kolding i Danmark 12. og 13. april. Statsministeren understreket at både Østersjø- og Barentssamarbeidet er sentralt i Norges samarbeid med naboland, inkludert Russland.

Statsministeren sa at bistandssamarbeid, sammen med fremme av næringslivssamarbeid, og oppfølging av regjeringens menneskerettighetsmelding vil stå sentralt under hans offisielle besøk til Mosambik, Sør-Afrika og Nigeria 8.-16. februar. -Regjeringen har fått gjennomslag for en betydelig økning av utviklingshjelpen, og vår gjeldsplan for utviklingsland har bidratt til internasjonalt gjennomslag for gjeldslette, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.

Lagt inn 22. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen