Historisk arkiv

”En banebryter for demokrati i Russland", sier statsministeren om president Jeltsin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 177/1999
Dato: 31. desember 1999

”En banebryter for demokrati i Russland", sier statsministeren om president Jeltsin

- Ingen har satt sitt preg på 90-årenes politiske liv i Russland i sterkere grad enn president Boris Nikolajevitsj Jeltsin, sier statsminister Kjell Magne Bondevik i en uttalelse etter at det i formiddag ble meldt at Jeltsin trekker seg som Russlands president.

Statsministeren understreker at ved Sovjetunionens sammenbrudd hadde Jeltsin allerede lenge markert seg som en aktiv forkjemper for reformer, og som en sterk kritiker av Kommunistpartiets maktmonopol. Jeltsin ble valgt som president i det nye Russland i 1991.

- Som Russlands første demokratisk valgte president ble Jeltsin et symbol på fremtidsoptimisme og på folkets ønske om radikale samfunnsendringer i de dramatiske årene etter Sovjetunionens oppløsning. Han markerte seg sterkt med sin resolutte opptreden under kuppforsøket i 1991 og i striden med parlamentet i oktober 1993, sier statsministeren.

Statsminister Bondevik fremhever at Jeltsin under hele sin presidentperiode har vært en innbitt motstander av tilbakevending til kommunistepokens idealer og autoritære styringsform. Seieren i presidentvalget i 1996 bekreftet Jeltsins rolle som Russlands ubestridte leder og befestet demokratiets stilling i Russland.

- Nettopp demokratiseringen av Russland har vært en av Jeltsins største fortjenester som president. Under hans presidenttid fikk vi se en radikal forbedring av presse- og ytringsfrihetens kår. Tidvis politisk uro kan ikke rokke ved at Russland under Jeltsin er blitt et samfunn basert på prinsippet om fritt folkestyre, sier Bondevik.

Statsministeren sier at det tosidige samarbeidet mellom Norge og Russland er vesentlig befestet i president Jeltsins periode. - Vi samarbeider nært om felles interesser og utfordringer. President Jeltsin har i det hele bidratt sterkt til utviklingen av et nært samarbeid med vestlige land og institusjoner. Hans åpenhet medførte nedbygging av gamle motsetninger mellom øst og vest, og til integrering av Russland i europeiske samarbeidsfora. Denne integrasjonsprosessen kan i stor grad tilskrives det gode personlige forholdet som Jeltsin utviklet med en rekke fremstående vestlige ledere, sier Bondevik.

- President Jeltsin har loset Russland gjennom den svært vanskelige perioden som fulgte Sovjetunionens oppløsning. 90-årene har vist at oppgavene som han tok på seg, er meget omfattende og tidkrevende. Den økonomiske situasjonen i Russland har til tider vært kritisk, og mange russere har gjennomlevd tunge og vanskelige stunder som et resultat av de store samfunnsendringene, sier statsministeren.

- Ved president Jeltsins avgang står det russiske samfunnet fortsatt overfor store utfordringer, sier Bondevik. - Det vil være opp til fremtidige historikere å belyse vår samtid og vurdere betydningen av de begivenheter som har funnet sted under Boris Jeltsins presidentstyre. Vi kan i dag slå fast at hans navn vil være knyttet til økonomiske reformer, demokratisering av det nye Russland og til nedbygging av konfrontasjonen øst-vest, sier statsministeren.

- Ut fra det nære samarbeidet mellom Jeltsin og statsminister Vladimir Putin er det grunn til å tro at Putin vil videreføre hovedlinjene i Jeltsins politikk når han nå vil fungere som Russlands president. Putin synes også å ha gode muligheter til å overta når presidentvalget holdes innen tre måneder, avslutter statsminister Kjell Magne Bondevik.

Lagt inn 3. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen