Historisk arkiv

Godt år for Regjeringen med turbulent avslutning.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 174/1999
Dato: 22. desember 1999

Statsminister Bondevik om 1999: -Godt år for Regjeringen med turbulent avslutning

- Det året vi nå snart har bak oss, har vært et godt år for Regjeringen, selv om det fikk en turbulent avslutning. Regjeringen har gjennom et stramt budsjettopplegg og det inntektspolitiske samarbeidet bidratt til å stabilisere norsk økonomi. Regjeringen har også håndtert store utenrikspolitiske utfordringer, som formannskapet i OSSE og et stort Midtøsten-arrangement i Oslo.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette på sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse i Oslo onsdag.

- Regjeringen har også dette året lagt fram en rekke store saker som viderefører arbeidet med å gjennomføre Voksenåsen-erklæringen. Det kan bl.a. pekes på:

Helse- og sosialpolitiske tiltak:

- Regjeringen har også i høst fremmet nye forslag som skal bidra til et bedre helsevesen. Jeg peker bl.a. på lovproposisjoner om fastlegereformen, om styringsmodeller for fylkeskommunale sykehus og stortingsmelding om verdier for den norske helsetjeneste. Helseplanene for psykiatri, utstyr og kreftomsorg er fulgt opp i statsbudsjettet, og handlingsplan for helse- og sosialpersonell er styrket. Det satses mer på tiltak for rusmisbrukere.

Aktiv utdannings- og kulturpolitikk:

- Regjeringen ser det som nødvendig å øke satsingen på utdanning og forskning. Som et første ledd økte bevilgningene til skolen med ca. 225 millioner kroner i siste budsjett, 180 millioner ble avsatt til kompetansereformen, og forskningsbevilgningene økte med 650 millioner kroner.

Det er lagt fram handlingsplan for en bedre rekruttering til læreryrket.

Innenfor kulturpolitikken er det bl.a. lagt fram stortingsmelding om arkiv, bibliotek og museum, og stortingsmelding om idrett og fysisk aktivitet.

Helhetlig barne- og familiepolitikk:

- Regjeringen står for en helhetlig barne- og familiepolitikk, med vekt på gode omsorgstilbud, større valgfrihet for småbarnsforeldre og likestilling.

Som et ledd i dette er kontantstøttereformen videreført, og barnetrygden utvidet til 18 år. Regjeringen foreslo og fikk vedtatt innføring av selvstendige fedrerettigheter i forbindelse med fødsel. Regjeringen har nylig lagt fram en stortingsmelding om barnehager med forslag til tiltak som skal gi full barnehagedekning.

Handlingsplaner om vold mot kvinner, og mot barne- og ungdomskriminalitet:

- Vold om kriminalitet har gjennom lang tid økt i Norge. Problemet er alvorlig. Det satses offensivt på mange fronter for å redusere ikke minst vold og vinningsforbrytelser. De siste halvårsstatistikkene fra politiet viser at det nytter. Vi må derfor fortsette bestrebelsene.

Regjeringen har nylig lagt fram to handlingsplaner for å forebygge og bekjempe vold. Den ene handlingsplanen omhandler vold mot kvinner. I omfang og utbredelse er det vårt største voldsproblem. Regjeringen vil over en tre års periode avsette 20 millioner kroner for gjennomføring av tiltakene i planen. Det legges opp til at Kompetansesenter for voldsofferarbeid videreføres i 3 år.

Handlingsplanen mot barne- og ungdomskriminalitet fokuserer på viktigheten av å samordne det forebyggende arbeidet. Barn og unge med atferdsproblemer og kriminelle ungdomsgjenger må følges spesielt. Det må reageres raskere for å stanse unge mennesker i å slå inn på en kriminell løpebane.

Aktiv miljø- og distriktspolitikk:

- Det er lagt fram en stortingsmelding om Regjeringens miljøpolitikk og rikets miljøtilstand. Det er også lagt fram en handlingsplan for helse- og miljøfarlige kjemikalier.

Regjeringen viderefører sin aktive distriktspolitikk. Målet er å fremme utviklingen av et konkurransedyktig næringsliv regionalt og gjøre distriktene til reelle lokaliseringsalternativ for næringslivet og reelle bosettingsalternativ for befolkningen.

Næringspolitikk og samferdselsspørsmål:

- Innenfor næringspolitikken har Regjeringen i høst bl.a. lagt fram forslag om utbygging av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu, en stortingsmelding om reiselivet og en stortingsmelding om landbrukspolitikken. Det er bevilget penger til bygging av et nytt havforskningsfartøy.

Innenfor samferdselspolitikken er det bl.a. lagt fra handlingsplan for rassikring, og lovforslag om 0,2 i promillegrense i veitrafikken.

Viktige saker neste år:

- Regjeringen er også godt i gang med å forberede store saker som blir lagt fram for Stortinget i vårsesjonen.

Jeg kan bl.a. nevne at vi tar sikte på å legge fram en del skattespørsmål, bl.a. oppfølging av ”flat-skatt-utredning”.

Videre tar Regjeringen sikte på å foreslå endringer i merverdiavgiftsordningen.

Det vil bli fremmet en stortingsmelding om omsorg 2000, og en ”midtveisgjennomgang” av eldrehandlingsplanen.

Det arbeides med stortingsmeldinger om bl.a. akuttmedisinsk beredskap i Norge, om kirkens økonomi, om friluftslivet, om kartpolitikk, om redningshelikopterberedskapen, om nasjonal transportplan – bare for å nevne noen eksempler.

Regjeringen vil videre følge opp Mjøs-utvalgets forventede utredning om høyere utdanning, Aamodt-utvalgets om studiefinansiering, kvoteutvalgets innstilling, en nasjonal handlingsplan om biologisk mangfold, Ytringsfrihetskommisjonens utredning m.v.

Regjeringen tar sikte på å fremme lovforslag om endringer i oppdrettsloven og i lov om havbeite.

Regjeringen vil fremme en stortingsmelding om statens eierengasjement i petroleumssektoren. Her tar vi sikte på å få et så bredt flertall som mulig i Stortinget, fordi vi bør finne fram til ordninger som kan bli stående i mange år og ikke kastes om ved skiftende regjeringer.

Dette skulle vise at Regjeringen fører en aktiv politikk over et bredt spekter når den nå er godt i gang med sitt tredje arbeidsår, sa statsministeren.

Regjeringen har vist at den kan hente vekslende støtte fra ulike partier i Stortinget fra sak til sak, også i budsjettpolitikken siden det i høst ble et budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet. Regjeringen vil ikke ensidig binde seg til noen partier i Stortinget, men fortsetter sin blokkuavhengige linje og markerer sentrum som et eget tyngdepunkt i norsk politikk, sa Bondevik.

Lagt inn 22. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen