Historisk arkiv

Priv. til red.: Statsministeren besøker Balkan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 88/1999
Dato: 2. juni 1999

Priv. til red.:

Statsministeren besøker Balkan

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil fra lørdag middag 12. juni til mandag kveld 14. juni besøke Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, Albania, Bosnia, Grazzanise-basen i Italia og NATO-hovedkvarteret i Brussel. Formålet med reisen er å innhente førstehåndsinntrykk av situasjonen på Balkan og presentere norske synspunkter. Dette gjøres ved blant annet å besøke kosovoalbanske flyktninger, møte representanter for myndigheter og hjelpeorganisasjoner, besøke NATO-styrker og møte NATOs generalsekretær.

Reisen vil foregå med norsk militært transportfly, der det også vil være plass til pressefolk. Pris pr. person tur/retur vil være kr. 6.000. Utgifter til lokal helikoptertransport kan komme i tillegg. Pressefolk som ønsker plass i statsministerens fly, og på hotell i Skopje (12.-13. juni) og Sarajevo (13.-14. juni), må innen tirsdag 8. juni melde fra til Utenriksdepartementets pressekontor, telefon 22 24 31 41/49 – telefaks 22 24 27 87. Vi gjør oppmerksom på at begrenset hotellkapasitet i Skopje kan nødvendiggjøre improvisasjoner.

Det foreløpige programmet for reisen er som følger:

Lørdag 12. juni: Avreise fra Gardermoen flystasjon om morgenen, til Skopje i Makedonia. Lunsj ved det norske militære støtteelementet. Om ettermiddagen samtaler med makedonske ledere, besøk i flyktningeleir, besøk til det norsk Røde Kors-feltsykehuset og Kirkens Nødhjelps undervisningsprosjekt, møte med representanter for UNHCR og OSSE. Overnatting på Hotel Aleksandar Palace i Skopje.

Søndag 13. juni: Avreise fra Skopje om morgenen, til Tirana i Albania. Frokost med representanter for UNHCR, OSSE og NATO, møte med albanske ledere, besøk i flyktningeleir. Om ettermiddagen avreise til Sarajevo i Bosnia. Møte med SFOR-ledelsen og Telemark-kompaniet, besøk til Norsk Folkehjelps mineryddingsprosjekt. Overnatting på Grand Hotel i Sarajevo.

Mandag 14. juni: Avreise fra Sarajevo til Modrica. Frokost i den norske bataljonen. Om formiddagen retur til Sarajevo, for avreise til Grazzanise-basen i Italia. Besøk ved den norske jagerflyskvadronen. Om ettermiddagen avreise til Brussel, for samtale med generalsekretær Javier Solana i NATO-hovekvarteret. Om kvelden avreise fra Brussel til Gardermoen flystasjon.

Lagt inn 2. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen