Historisk arkiv

Regjeringen utfordrer personer og organisasjoner til å bidra til ”Et enklere Norge”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 133/1999
Dato: 1. oktober 1999

Regjeringen utfordrer personer og organisasjoner til å bidra til ”Et enklere Norge”

- Vi ønsker samarbeid, forslag og innspill fra enkeltpersoner og organisasjoner i Norge til hvordan de mener regjeringen kan bidra til å forenkle Norge. Det skriver statsminister Kjell Magne Bondevik i et brev som i dag går til nærmere 350 nasjonale organisasjoner. Videre sier han: - Det er brukerne – privatpersoner, bedrifter, organisasjoner og kommuner – som vet best hvor skoen trykker. Regjeringen vil derfor få oppfordre dere til å komme med innspill i denne prosessen.

I brevet redegjør statsministeren for det to-årige programmet ”Et enklere Norge”, som regjeringen lanserte i juni i år. Han varsler at organisasjonene om kort tid vil få brev fra fagstatsråden på deres arbeidsområde, der statsråden vil invitere til å komme med innspill til forenklingsarbeidet, skriftlig eller på felles møter.

Programmet ”Et enklere Norge” har som mål å bidra til at det både politisk og administrativt legges stor vekt på forenklingsarbeidet i sentraladministrasjonen. Særlig tre hovedområder vil stå i fokus:

Enklere forvaltning - det skal bli enklere for bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner å ha kontakt med det offentlige. Brukerens behov skal stå i sentrum for statens tjenester.

Enklere regelverk - et godt regelverk bidrar til effektivitet og konkurransekraft i næringslivet. Det skal ryddes i lover og forskrifter - unødvendige detalj- og dobbeltreguleringer skal fjernes.

Enklere for kommunene - som skal få økt handlefrihet. Statlige styringsvirkemidler skal ikke medføre unødvendig ressursbruk eller hindre effektive lokale løsninger.

Programmets styringsgruppe ledes av statsministeren og består for øvrig av nærings- og handelsministeren, arbeids- og administrasjonsministeren, kommunal- og regionalministeren og finansministeren. Enkeltprosjektene involverer imidlertid de fleste departementene, og hver enkelt fagstatsråd har ansvaret for gjennomføringen av sine prosjekter.

I programmets første fase har regjeringen lagt fornyet kraft i det forenklingsarbeidet som allerede pågår i departementene. Til sammen 106 prosjekter er samlet i en egen katalog. Katalogen gir en oversikt som gjør det mulig å samordne bedre det arbeidet som allerede er i gang, som gjør det lettere å identifisere nye områder og som bidrar til å gi forenklingsarbeidet den fokuseringen som regjeringen ønsker.

Neste fase i prosjektet blir å starte helt nye prosjekter, og her inviteres organisasjonene til å komme med bidrag. - Jeg håper mange benytter anledningen til å bidra med synspunkter og gode forslag til forenklinger i forvaltningen og/eller regelverket, og vil i den sammenheng få vise til programmets hjemmesider på internett, skriver statsminister Kjell Magne Bondevik.

Lagt inn 1. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen