Historisk arkiv

Skisseprosjekt for regjeringsanlegg med statsministerbolig foreligger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

61/1999
6. april1999

Skisseprosjekt for regjeringsanlegg med statsministerbolig foreligger

Statsbygg mener at de tre statlige eiendommene Parkveien 45, Riddervolds gate 2 og Inkognitogaten 18 i Oslo, er et meget godt utgangspunkt for et funksjonelt og sikkerhetsmessig godt, statlig representasjonsanlegg med statsministerbolig. I et skisseprosjekt som Statsministerens kontor har bedt Statsbygg lage, blir det foreslått at hjørnegården Riddervolds gate 2 brukes til nødvendig utvidelse av soveroms- og møteromskapasiteten i den nåværende gjesteboligen Parkveien 45, mens Inkognitogaten 18 bygges om til statsministerbolig med representasjonslokaler.

En hovedårsak til at Statsministerens kontor i desember bad Statsbygg skissere en slik samlet bruk av de tre eiendommene, er at Parkveien 45 – som har vært statlig gjestebolig siden 1960-årene – bare har fem soverom. Det er i dag nordisk enighet om at vertslandet dekker innlosjering for inntil 15 personer ved besøk av statsoverhoder, inntil 10 personer ved besøk av regjeringssjefer og inntil fem personer ved besøk av utenriksministre. Den manglende soveromskapasiteten i Parkveien 45 gjør at gjestene nå svært ofte velger å bo samlet på hotell i stedet.

På bakgrunn av behovet for å utvide kapasiteten i Parkveien 45, og på bakgrunn av de sikkerhetsmessige fordelene det vil være å ha egen statsministerbolig med representasjonsmuligheter, ble Statsbygg bedt om også å vurdere bruk av en av de tre eiendommene til statsministerbolig.

Ved at de tre bygningene knyttes sammen ved hjelp av et mindre mellombygg og en paviljong, vil anlegget både bruks- og sikkerhetsmessig kunne benyttes enten som en helhet eller som to separate enheter. Det vil si at statsministeren ved besøk der han eller hun er vert, vil kunne ha gjesten boende så godt som under sitt tak; mens andre typer besøk vil kunne foregå uten at statsministeren og hans eller hennes representasjonslokaler berøres.

Statsbygg ble også bedt om å vurdere hva som eventuelt måtte til for at det også kunne bli plass til en utenriksministerbolig i anlegget. Her er konklusjonen at det ikke vil kunne bli plass til noen utenriksministerbolig, siden Riddervolds gate 2 i sin helhet vil måtte brukes til de 10 ekstra gjestesoverommene og de møterommene som trenges i tillegg til de nåværende soverommene og møterommene i Parkveien 45.

Mens Parkveien 45 er fredet, ligger Riddervolds gate 2 og Inkognitogaten 18 innenfor det regulerte bevaringsområdet bak Slottet. Statsbyggs skisseprosjekt tar hensyn til dette, blant annet ved å foreslå at møterommene i Riddervolds gate 2 tilbakeføres til opprinnelig utforming. Riksantikvaren har - med alle forbehold - ikke sterke, prinsippielle innvendinger mot en skisserte sammenkoblingen av de tre bygningene.

I følge Statsbyggs anslag vil det koste 125,6 millioner kroner å ferdigstille det skisserte representasjonsanlegget med statsministerbolig. Av dette er ombyggingen av Riddervolds gate 2 anslått til å koste 45,3 millioner, Inkognitogaten 18 –statsministerbolig 30,9 millioner og representasjonslokaler 12 millioner, sammenkoblende bygg 32,4 millioner, og ombygging av Parkveien 45 5 millioner kroner.

I dette kostnadsanslaget ligger innbakt sikkerhetstiltak for 31 millioner kroner og rundt 2,5 millioner kroner til sanering av hussopp i Riddervolds gate 2 og Inkognitogaten 18, og andre bygningsmessige sikringstiltak.

Statsbygg regner med at det vil gå rundt tre og et halvt år fra et eventuelt vedtak er fattet og til anlegget vil kunne stå ferdig, innbefattet to års byggetid.

Regjeringen vil nå ta stilling til hvorvidt man skal gå videre med prosjektet. I den forbindelse vil man også ta stilling til et eventuelt salg av ”Villa Stenersen”, Tuengen Allè 10 C. I tilfelle man går videre, vil det i første omgang være behov for 4 millioner kroner til et forprosjekt på ca. 1 år.

Lagt inn 6. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen