Historisk arkiv

Statsminister Bondevik oppsummerer halvveis i stortingsperioden: - Sentrumsregjeringen står sterkere - store deler av Voksenåsen-erklæringen innfridd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 99/1999
Dato: 28. juni 1999

Statsminister Bondevik oppsummerer halvveis i stortingsperioden:

- Sentrumsregjeringen står sterkere - store deler av Voksenåsen-erklæringen innfridd

- Sentrumsregjeringen står sterkere nå enn for ett år siden. Regjeringen har vist vilje til å ta ansvar, og har håndtert kriser både i den internasjonale situasjon og i økonomien. Samarbeidet mellom regjeringspartiene har utviklet seg positivt, og samholdet i Regjeringen er sterkt. Halvveis ut i stortingsperioden kan vi konstatere at store deler av Voksenåsen-erklæringen er innfridd.

Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette på den tradisjonelle halvårlige pressekonferansen, som ble avholdt i Oslo mandag 28. juni 1999. På presskonferansen oppsummerte også Bondevik resultatene av Regjeringens arbeid og den politiske situasjonen etter to stortingsår i denne valgperioden.

- Selv om jeg føler at Regjeringen nå står sterkere enn tidligere, er det ingen grunn til overmot. Vi er som mindretallsregjering oss alltid bevisst at vi er avhengig av et godt samarbeid med opposisjonspartiene i Stortinget. Det er ikke grunnlag for flertallsregjering i Norge i dag. Dette pålegger både Regjeringen og opposisjonen et særlig ansvar for å vise fleksibilitet og vilje til samarbeid. Alt i alt vil jeg si at slik vilje har vært utvist, og at opposisjonen derfor også skal ha honnør for å ha medvirket til at vi har kommet gjennom både vanskeligheter i norsk økonomi og håndteringen av en vanskelig internasjonal situasjon i forbindelse med Kosovo-krigen.

Selv om situasjonen i norsk politikk for øyeblikket virker stabil, pleier jeg som kaptein på regjerings-skuta ofte å minne mitt gode mannskap på at været kan skifte raskt på det politiske hav.

Mot en mykere landing for norsk økonomi

- De siste årenes sterke vekst i norsk økonomi gjorde at mange økonomer og politikere fryktet en "hard landing" med kraftig økning i arbeidsledigheten.

Med den kurs vi nå holder, håper vi å styre klar av dette og få til en "myk landing" for norsk økonomi. Tegn tyder på at det kan lykkes. Sysselsettingen holdes stadig oppe på et svært høyt nivå, og arbeidsledigheten er fortsatt lavere enn på samme tidspunkt i fjor.

Regjeringen har gitt viktige bidrag til dette ved

  • å føre en stram budsjettpolitikk, tilpasset den økonomiske situasjonen for å få ned renta, og
  • å samarbeide med partene i arbeidslivet for å gjennomføre ansvarlige inntektsoppgjør og slik dempe lønnsveksten.

For Regjeringen er det særlig viktig at sysselsettingen holdes oppe, og at arbeidsledigheten holdes nede. Ledigheten er nå omlag en tredjedel av gjennomsnittet i EU-landene. Men vi må forvente at ledighetstallene kan variere noe også i tiden framover.

Det er interessant at den norske krona for tiden er svært sterk, noe som tyder på høy tillit til norsk økonomi. Jeg regner med at dette vil gi grunnlag for en fortsatt rentereduksjon utover i 1999, og innover i år 2000.

Internasjonal solidaritet

- For Regjeringen er internasjonal solidaritet svært sentralt. Derfor var det naturlig for oss å gi betydelige bidrag både i forbindelse med den humanitære og militære aksjonen i forbindelse med Kosovo-krisen.

Gjennom vårt formannskap i OSSE blir vi nå stilt overfor store utfordringer når det gjelder det sivile nærvær og gjenoppbyggingen i Kosovo.

Men konsentrasjonen om de store utfordringene i Europa må ikke få oss til å glemme fattigdoms- og utviklingsproblemene i andre deler av verden. Derfor må norsk utviklingshjelp også til Afrika, Asia og Latin-Amerika holdes oppe på et høyt nivå.

Gjennomslag for viktige saker:

- Regjeringen har fortsatt arbeidet systematisk med å følge opp Voksenåsen-erklæringen. Dette dokumentet er en programerklæring for hele 4-årsperioden, men allerede halvveis i perioden kan vi konstatere at store deler av erklæringen er virkeliggjort. Regjeringen har også det siste året tatt betydelige nye steg for å oppfylle det vi lovte i Voksenåsen-erklæringen.

En gjennomgang av Stortingets behandling av Regjeringens forslag, viser at det har vært vekslende støtte fra ulike opposisjonspartier. Budsjettene har som kjent blitt vedtatt med subsidiært tilslutning fra Fremskrittspartiet og Høyre, mens i flere andre saker har det vært støtte fra Arbeiderpartiet, bl.a. innenfor helsepolitikken og internasjonal politikk.

Regjeringen vil også til høsten være åpen for samarbeid om neste års statsbudsjett med ulike partier. Budsjettbehandlingen blir krevende, og krever vilje til fleksibilitet, samarbeid og ansvar fra alle partier på Stortinget. Det blir de andre partienes reaksjon på vårt budsjettframlegg som avgjør med hvem vi kan samarbeide, sa Bondevik.

- Det viktigste er ikke hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om, sa stasministeren.

Lagt inn 28. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen