Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik: - KrF prioriterer helse og eldreomsorg!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 119/1999
Dato: 21. august 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik:

- KrF prioriterer helse og eldreomsorg!

- Ved stortingsvalget i 1997 fikk KrF et gjennombrudd på landsplan. Vårt mål er at våre lokale politikere og tillitsvalgte får et tilsvarende løft ved årets kommune- og fylkestingsvalg. Det var statsminister Kjell Magne Bondevik som sa dette på en pressekonferanse i Bergen lørdag,i anledning åpningen av valgkampen til KrF i Hordaland.

Bondevik fremhevet også at KrF har en meget god ordfører i Bergen, Ingmar Ljones, som har vist hva han duger til. - Jeg håper Ingmar Ljones får fornyet tillit. Samtidig har KrF også en meget god fylkesordførerkandidat i Helen Nordeide Fløisand, sa Bondevik.

  • Bergen er en flott by som by har mye den kan vise til, sa statsministeren. - Et område der Bergen nå går foran er innen miljø. Bergensprogrammet for byutvikling, transport og miljø er et meget viktig og langsiktig tiltak, som kan bedre bymiljøet på varig basis. Det er nyskapende på flere områder og kjennetegnes av faglig bredde ved at arealbruk, transport og miljø sees under ett, med sikte på at trafikkveksten skal dempes. Byutviklingen skal gi mindre transportbehov og legge til rette for kollektivtrafikk. Jeg har også merket meg det gode og forpliktende samarbeidet som er mellom Bergen kommune og næringslivet om miljøspørsmål, sa Bondevik.
  • Bergen har også Bryggen som er et unikt kulturminne også i internasjonal sammenheng. Statusen som verdenskulturminne på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv forplikter Norge som nasjon på flere måter. Vi har påtatt oss et ansvar overfor UNESCO; overfor verdenssamfunnet og overfor framtidige generasjoner. Dette er et felles ansvar for både lokale, regionale og sentrale myndigheter som vi må være oss bevisst, sa Bondevik.

Selv om det er et lokalvalg håpet Bondevik at Regjeringen bidrar til å synliggjøre den politikk og de verdier KrF og sentrumspartiene står for, verdier som også vil være viktige lokalt.

  • Vi har lagt bak oss et krevende år som har vist at Regjeringen er styringsdyktig også i vanskelige tider. Det gjelder både i økonomisk politikk, og i internasjonale spørsmål, der vi blant annet har håndtert krisa på Balkan og i Kosovo, sa statsministeren.
  • Samtidig som vi har brakt økonomien på trygg grunn, har vi tatt fatt på andre utfordringer. En hovedsak er å bedre tilbudet for eldre og syke. Regjeringen vil konsekvent stå fast ved sin forpliktende hovedsatsing: Helse og eldreomsorgen skal styrkes! sa Bondevik.
  • Resultatene begynner å komme. Tall fra 15. juni viser en ny nedgang i brudd på ventelistegarantien er på 12 prosent! Det er det laveste antall brudd på ventelistegarantien som er registrert etter at 3-månedersgarantien ble innført! I Hordaland er antall garantibrudd omtrent halvert siste år. Eldreplanen fra 1997 følges nå opp ved at kommunene oppretter nye årsverk og bygger ut nye boenheter for de eldre – både enerom og omsorgsleiligheter. Mye gjenstår, men vi er på rett vei også i eldreomsorgen, sa statsministeren.
  • Kampen mot voldskriminalitet er viktig for regjeringen. Resultatene begynner å vise seg. I Bergen var det en nedgang på antall anmeldte voldstilfeller på 14% fra 1.kvartal –98 til 1.kvartal –99, sa han.
  • Skritt for skritt legger vi en ny kurs for Norge! sa Bondevik. Vår samfunnsvisjon er å skape:

· et solidarisk Norge, der vi deler godene og sikrer velferden for alle.

  • et tryggere Norge, med mindre kriminalitet og med helse- og omsorgstilbud når du trenger det!
  • et nyskapende Norge, der vi gjennom utdanning og ny teknologi, forskning og regelforenkling utløser innsatsvilje og fornyelse, vekst og sysselsetting i norsk næringsliv og kulturliv!

- Sentrumsregjeringens arbeid på nasjonalt plan må følges opp rundt i landets fylker og kommuner. Våre representanter i kommunestyrer og fylkesting skal stå som garantister for viktige fellesskapsverdier - for solidaritet, trygghet og nyskaping i lokalsamfunnet. Sentrum har vist seg styringsdyktig i rikspolitikken. Det er våre folk også i lokalpolitikken, sa Kjell Magne Bondevik.

Lagt inn 27. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen