Historisk arkiv

Statsministeren besøker tre land i Afrika i februar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 173/1999
Dato: 20. desember 1999

Priv. til red.:

Statsministeren besøker tre land i Afrika i februar

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil i tiden 8.-16. februar 2000 avlegge offisielt besøk til Mosambik, Sør-Afrika og Nigeria. Besøket i Mosambik foregår 8.-10. februar, i Sør-Afrika 10.-14. februar og i Nigeria 14.-16. februar. Det legges opp til at statsministeren vil følges av blant andre statsråd Hilde Frafjord Johnson i Utenriksdepartementet, under deler av reisen, og av statssekretær Harriet Berg i Nærings- og handelsdepartementet. En norsk næringslivsdelegasjon vil følge besøket i de tre landene, i regi av Norges Eksportråd.

Formålet med reisen er å styrke forbindelsene mellom Norge og Mosambik, Sør-Afrika og Nigeria. Det vil blant annet skje gjennom samtaler med statsoverhoder, regjeringssjefer og andre fremtredende politikere. Det vil særlig bli lagt vekt på bistands-, nærings-, miljø- og menneskerettighetssamarbeid. I Sør-Afrika vil statsministeren også besøke Umpumolo i KwaZulu-Natal, der den norske misjonspresten - senere biskop - Hans P.S. Schreuder startet Det norske Misjonsselskaps første arbeid i Afrika i 1850.

Pressefolk som ønsker å dekke besøkene må innen onsdag 29. januar 2000 søke akkreditering via Utenriksdepartementets pressekontor – telefon 22 24 31 41/49, telefaks 22 24 27 90. Det kreves visum til Mosambik og Nigeria.

Alle reisedetaljer er ennå ikke klare. Det legges opp til at akkrediterte pressefolk kan følge med der det benyttes leiefly. Der det brukes rutefly, må pressefolk selv bestille billetter. Det vil bli arrangert nødvendig pressetransport på bakken hvert sted.

I sin reservasjon av hotellrom for reisen, har ambassadene i Maputo, Pretoria og Lagos regnet med inntil 10 rom for pressefolk. Pressefolk som ønsker å benytte seg av disse rommene, må innen onsdag 29. januar 2000 melde fra direkte til hvert hotell. Hotellene som vil bli benyttet er:

  • Maputo 8.-10. februar: Hotel Polana (reservation nr. 18.01/Polana Mar), telefaks 00 258 1 49 14 80 – e-post: res@polana-hotel.com.
  • Pretoria 10.-12. februar: Sheraton Hotel, telefon 00 27 12 429 99 99 – telefaks 00 27 12 429 93 00.
  • Umhlanga 12.-13. februar: Beverly Hills Hotel, telefon 00 27 31 561 2211 – telefaks 00 27 31 561 3711
  • Eshowe 13.-14. februar: Kwabheki Thunga/Stewart Farm, telefon 00 27 35 4600 644 – telefaks 00 27 35 4600 867
  • Abuja 14.-16. februar: Nicon Hilton Hotel, telefon 00 234 (9) 52 31 811 - telefaks 00 234 (9) 52 32 418.

Det foreløpige programmet ser pr. i dag ut som følger:

Mandag 7. februar: Om ettermiddagen avreise med Swiss Air fra Oslo til Zürich. Om kvelden avreise med South African Airlines fra Zürich til Johannesburg i Sør-Afrika.

Tirsdag 8. februar: Om morgenen ankomst Johannesburg i Sør-Afrika med Swiss Air fra Zürich. Avreise direkte videre (reisemåte ikke avklart) fra Johannesburg til Maputo i Mosambik. Om ettermiddagen politiske samtaler med blant andre Mosambiks president. Om kvelden presidentens middag. Overnatting på Hotel Polana i Maputo.

Onsdag 9. februar: Om morgenen blant annet åpning av næringslivsseminar i Maputo, og møte med statsministeren. Om formiddagen tale Instituto Superior de Relacoes Internacionais i Maputo. Om ettermiddagen markering angående minerydding og besøk til Det nasjonale danseselskapet. Om kvelden norsk mottagelse. Overnatting på Hotel Polana i Maputo.

Torsdag 10. februar: Om morgenen blant annet besøk ved Pinsevennenes Ytremisjons senter for gategutter, i Maputo. Om ettermiddagen avreise med South African Airlines fra Maputo til Johannesburg i Sør-Afrika, og videre med bil til Pretoria. Om kvelden norsk mottagelse. Overnatting på Sheraton Hotel i Pretoria.

Fredag 11. februar: Om morgenen åpning av den norske ambassadens nye kontorbygg i Pretoria. Om formiddagen politiske samtaler med president Thabo Mbeki, og norsk/sør-afrikansk møte om den politiske og økonomiske utviklingen i det sørlige Afrika. Ved middagstid avreise med bil fra Pretoria til Johannesburg, for næringslivslunsj. Om ettermiddagen markering av miljøsamarbeid Norge/Sør-Afrika. Om kvelden retur med bil til Pretoria, før presidentens middag. Overnatting på Sheraton Hotel i Pretoria.

Lørdag 12. februar: Om morgenen besøk ved Kutlwanong Democracy Centre i Pretoria. Om formiddagen avreise til Johannesburg, for åpning av boligprosjekt. Om ettermiddagen avreise med South African Airlines fra Johannesburg til Durban. Overnatting på Beverly Hills Hotel i Umhlanga.

Søndag 13. februar: Om morgenen avreise med bil fra Umhlanga til Umpumolo i Zulu-provinsen. Orientering og gudstjeneste. Om ettermiddagen avreise med bil til Eshowe. Om kvelden mottagelse på Eshowe fort og museum, og orientering om biskop Hans P.S. Schreuders og norsk misjons første tid i området. Overnatting på Kwabheki Thunga/Stewart Farm i Eshowe.

Mandag 14. februar: Om morgenen avreise med bil fra Eshowe til Durban, og videre med South African Airlines fra Durban til Johannesburg. Ved middagstid avreise (reisemåte ikke avklart) Johannesburg til Abuja i Nigeria, med ankomst sent på kvelden. Overnatting på Nicon Hilton Hotel i Abuja.

Tirsdag 15. februar: Om morgenen åpning av næringslivsseminar på Nicon Hilton Hotel i Abuja. Om formiddagen politiske samtaler med Nigerias president. Om ettermiddagen videre politiske samtaler. Om kvelden norsk middag. Overnatting på Nicon Hilton Hotel i Abuja.

Onsdag 16. februar: Om morgenen politiske samtaler, før avreise (reisemåte ikke avklart) fra Abuja til Lagos. Om ettermiddagen åpning av menneskerettighets-/demokratiseminar på Manuela Residence Hotel på Victoria Island i Lagos. Om kvelden norsk mottagelse. Sent på kvelden avreise med KLM fra Lagos til Amsterdam.

Torsdag 17. februar: Om morgenen ankomst med KLM til Amsterdam fra Lagos, og videre til Oslo, med ankomst der senere på morgenen.

Lagt inn 20. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen