Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer Ahtisaari og Tsjernomyrdin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 91/1999
Dato: 5. juni 1999

Statsministeren gratulerer Ahtisaari og Tsjernomyrdin

Statsminister Kjell Magne Bondevik sendte lørdag gratulasjonshilsener til president Martti Ahtisaari og tidligere statsminister Viktor Tsjernomyrdin, for den innsatsen de to har gjort for å komme fram til en politisk løsning på konflikten i Kosovo.

"Det står den største respekt av den innsats du har gjort og det resultat som er oppnådd. … Med gjennombruddet under dine og Viktor Tsjernomyrdins møter i Beograd 2. og 3. juni, er grunnlaget lagt for en fredsløsning i samsvar med verdenssamfunnets krav. Det innebærer at vi nå står foran det som hele tiden har vært vårt viktigste mål - å stanse Milosevic-regimets voldsbruk og den etniske rensingen. Det betyr også at Europa og verdenssamfunnet kan ta fatt på den langsiktige oppgaven med å integrere Balkan i europeisk samarbeid og hindre at regionen igjen blir en kilde til konflikt", skriver Bondevik blant annet i brevet til Ahtisaari.

"Det er all grunn til å berømme Dem og andre gode krefter som har medvirket til at en løsning på konflikten nå er i sikte. … Fra norsk side har vi hele tiden lagt stor vekt på Russlands rolle i arbeidet for å løse konflikten og trygge stabiliteten og sikkerheten på Balkan og i Europa. Dette ga jeg også uttrykk for under mine samtaler med statsminister Sergej Stepasjin og andre fremtredende russiske politikere i Moskva forrige uke. Vi legger også den største vekt på russisk deltagelse i det videre arbeid for å følge opp den politiske løsning som Russland og De personlig har ytet viktige bidrag til", skriver statsministeren i brevet til Tsjernomyrdin.

Bondevik skriver at Norge er innstilt på å delta aktivt i arbeidet med å integrere Balkan i europeisk samarbeid, ved å "… yte vårt bidrag både på det militære område og når det gjelder humanitær bistand og det sivile gjenoppbyggingsarbeidet. Jeg vil om en uke selv besøke regionen for å vurdere hvordan vi fra norsk side best mulig kan medvirke til dette", skriver han til Ahtisaari.

Statsministeren understreker at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har en vesentlig rolle å spille i arbeidet for å trygge demokrati, stabilitet og sikkerhet på Balkan.

I brevet til Ahtisaari skriver Bondevik også at han setter stor pris på de samtalene og kontaktene de to i det siste har hatt om arbeidet for fred på Balkan.

Lagt inn 7. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen