Historisk arkiv

Statsministeren gratulerer de nye medlemmene i NATO

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 38/1999
Dato: 12. mars 1999

Statsministeren gratulerer de nye medlemmene i NATO

- Det er en glede for meg å ønske Polen, Tsjekkia og Ungarn velkommen som nye medlemmer i NATO, sier statsminister Kjell Magne Bondevik. - Det er en historisk begivenhet at Atlanterhavsalliansen, som ble dannet for å møte den kalde krigens utfordringer, nå kan oppta nye medlemmer fra den tidligere østblokken. Dette viser de store og positive endringene i Europa siden Berlinmurens fall i 1989, sier statsministeren.

Statsministeren viser til at NATO gjennom snart femti år har vært det viktigste instrumentet for å sikre fred, sikkerhet og stabilitet i Europa. – I dag står vi overfor et nytt Europa, med nye sikkerhetspolitiske utfordringer. NATO har vist evne til å tilpasse seg den nye situasjonen, og bidrar nå til å styrke sikkerhet og stabilitet i hele Europa, i nært samarbeid med Russland og øvrige partnerland, sier Bondevik. – Jeg er sikker på at Polen, Tsjekkia og Ungarn vil gi verdifulle bidrag til NATO, og ser fram til nært samarbeid med våre nye allierte, sier statsministeren.

Regjeringen har hele tiden støttet opp om NATOs utvidelsesprosess, sier statsministeren. – For Norge har NATO-medlemskapet vært en grunnleggende garanti for sikkerheten. Vi forventer derfor at utvidelsesprosessen vil fortsette, og at NATO også i årene fremover vil være åpen for nye medlemmer som kan bidra til å styrke de verdiene som freden, menneskerettighetene og rettsstaten er tuftet på, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Lagt inn 12. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen