Historisk arkiv

Telefonsamtale i kveld: President Clinton drøfter Kosovo med statsminister Bondevik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr. 69/1999
Dato: 20. april 1999

Telefonsamtale i kveld:

President Clinton drøfter Kosovo med statsminister Bondevik

USAs president Bill Clinton ringte i 20-tiden i kveld statsminister Kjell Magne Bondevik for å drøfte NATOs forestående toppmøte, situasjonen i Kosovo og NATOs militære aksjoner mot Jugoslavia.

President Clinton takket statsministeren for Norges lederskap i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa), både generelt og i forbindelse med krisen i Kosovo.

Statsministeren takket på sin side president Clinton for hans lederskap i NATOs bestrebelser på å få en slutt på konflikten i Kosovo.

Statsministeren og presidenten var enige om at Kosovo-krisen vil komme til å prege NATO-toppmøtet.

Bondevik gav uttrykk for at han satte pris på at USAs utenriksminister Madeleine Albright nylig kom til Oslo for å møte sin russiske motpart Igor Ivanov. Russland kan spille en verdifull rolle i å finne en løsning i Kosovo, mente statsministeren.

President Clinton viste til at han i går hadde hatt en lengre samtale med Russlands president Boris Jeltsin. Samtalen hadde vært positiv, ifølge Clinton.

Statsministeren viste til at han i morgen vil reise til New York for blant annet å ha samtaler med FNs generalsekretær Kofi Annan. Bondevik fremhevet at FN må involveres aktivt i arbeidet for fred i Kosovo, og at FN og OSSE begge har viktige roller å spille.

Under henvisning til NATOs håndtering av informasjonen om den tragiske episoden der en konvoi med sivile var blitt beskutt, sa statsministeren at man på norsk side er opptatt av at NATOs informasjon til offentligheten må være korrekt.

Lagt inn 21. april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen