Historisk arkiv

- Arbeidet med "Et enklere Norge" er godt i gang, sier statsministeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 12/2000
Dato: 25. januar 2000

- Arbeidet med "Et enklere Norge" er godt i gang, sier statsministeren

- Vi startet prosjektet ”Et enklere Norge” for bare noen få måneder siden - i juni 1999 – og er nå godt i gang med over 100 forenklingsprosjekter, fordelt på alle departementene. Det lover virkelig bra, sa statsminister Kjell Magne Bondevik da han i Oslo i dag la fram statusrapporten for første halvår av arbeidet med regjeringens program for ”Et enklere Norge”. Statsministeren presenterte rapporten på Arbeids- og administrasjonsdepartementets seminar ”Et enklere språk i et enklere Norge”.

- I tiden fremover vil vi i arbeidet med ”Et enklere Norge” legge vekt på å bringe de mange gode prosessene som nå er i gang, fram til reelle resultater, sa statsministeren. - Det må bli enklere for bedrifter, enkeltpersoner og kommuner å forstå statlig forvaltning, å finne fram i statlig forvaltning, samt å forstå og leve opp til regelverk. Samtidig er jeg opptatt av at dette for regjeringen kanskje først og fremst er en langsiktig satsing. Det er spørsmål om å gjøre forenkling til en ”livsstil” i offentlig forvaltning, sa Bondevik.

Resultater til nå

Av de totalt 105 prosjektene, er 73 i rute i forhold til planlagt framdrift, eller ferdigstilt. Videre vil 22 prosjekter bli gjennomført med en forsinkelse på fra 1 måned til 1 år.

”norge.no”

Blant de ferdigstilte forenklingsprosjektene viste statsministeren til at statsråd Laila Dåvøy 24. januar åpnet internett-portalen ”norge.no”. Via denne nye inngangsporten til internettet har publikum fått en ny og rask kanal til statsforvaltningen og kommunene - for informasjon, kommunikasjon og bestilling av tjenester. For eksempel skal studenter, trygdesøkere, småbarnsfamilier, arbeidstakere og arbeidsgivere via nettet kunne finne de lover, regler, adresser og andre informasjonssteder som er relevante for dem ved ett enkelt søk. I dag har rundt tre fjerdedeler av de statlige virksomhetene etablert egne informasjonstjenester på nettet. Målet er at alle statens virksomheter skal være på nettet i løpet av 2000.

Virtuelle arbeidskontorer

Opprettelsen av ”virtuelle arbeidskontorer” - det vil si datamaskiner plassert på offentlig sted - er resultatet av et godt pionerarbeid i arbeidsmarkedsetaten. Målet med disse ”kontorene” er at folk på en bedre og enklere måte skal kunne gjøre nå fram til etatens tjenester. I 1999 ble det utplassert slike ”kontorer” i ni kommuner, og i løpet av 2000 tas det sikte på utplassering i ytterligere seks kommuner.

Testpaneler

Nærings- og handelsdepartementet vil i løpet av året som kommer gjennomføre et pilotprosjekt med bruk av såkalte testpaneler. Hensikten er å få brukerne av for eksempel nytt regelverk til å gi sine innspill på forhånd. Et testpanel vil bestå av et representativt utvalg bedrifter som vil bli bedt om å vurdere virkningene av tre nye forslag utfra tidsforbruk og kostnader. Statistisk sentralbyrå vil stå for utvalget av brukere.

Innrapporteringsplikter

Flere prosjekter i ”Et enklere Norge” tar for seg næringslivets innrapporteringsplikter fra ulike innfallsvinkler. Skattedirektoratet, Statistisk sentralbyrå og Brønnøysundregistrene samarbeider om en samordnet løsning for innrapportering av ligningsdata til de tre etatene.

Oppgaveregisteret viser at noen bransjer er særlig belastet av innrapporteringspliktene, og at noen statlige etater har særlig belastende innrapporteringskrav. For å lære mer om dette vil regjeringen, i samarbeid med Næringslivets Hovedorganisasjon, Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon og sentrale offentlige etater, opprette et prosjekt der seks bedrifter skal følges gjennom ett år. I løpet av denne tiden vil man kartlegge hvordan innrapporteringspliktene belaster bedriftene.

Samtidig vil myndighetene gjennomgå alle spørsmål og skjema som statlige etater pålegger bedrifter å følge opp. Behovet for hvert enkelt spørsmål og skjema skal vurderes. De som ikke er helt nødvendige skal fjernes. De nødvendige skjemaene må utformes lett forståelig og tilpasses bedriftenes interne arbeidsrutiner. Etatene skal, der det er mulig, hente nødvendig informasjon fra andre kilder enn direkte fra bedriften. Skattedirektoratet har allerede høstet gode erfaringer med en slik gjennomgang. Samtidig har et utvalg under Fiskeridirektoratet foreløpig kommet fram til at det er mulig å fjerne en tredjedel av de skjemaene som staten bruker for å innhente opplysninger fra havbrukssektoren. Dette viser at det nytter.

Forskriftsgjennomgang

Et av de virkelig store forenklingsprosjektene er den gjennomgangen av statlige forskrifter som Justisdepartementet nå leder. Målet er et mer oversiktlig regelverk til beste for både brukerne og forvaltningen. En omfattende kartleggingsjobb som ble avsluttet ved årsskiftet, viser – gledelig nok - at tallet på sentrale forskrifter er stabilt, og at man kan se en første tendens til en liten nedgang. Det er funnet over 300 forskrifter som kan og bør oppheves, fordi de er uaktuelle og foreldet. Videre er det på en rekke områder behov for revisjon, strukturforbedringer, samordningsbehov og forenkling av innhold.

Et konkret oppryddingsarbeid som er gjennomført på skatterettsområdet illustrerer mulighetene for forenkling. En ny, teknisk revidert skattelov trådde i kraft nå ved årsskiftet. Samtidig fikk man samlet alle aktuelle forskrifter i to hovedforskrifter, bygget opp etter samme struktur som loven. Dette innebærer at reglene fra i alt ni lover og 92 forskrifter, samt en rekke utfyllende merknader, nå er samlet i én lov og to forskrifter. Endringen er godt mottatt av brukerne.

Også i regelverket for byggesaker har regjeringen foretatt forenklinger. Dette arbeidet vil fortsette. På arbeidsmiljøområdet er lagt fram en rapport fra et utvalg som har sett på behovet for økt fleksibilitet i morgendagens arbeidsliv. På området helse, miljø og sikkerhet er en omfattende rapport på høring. Begge disse rapportene vil bli fulgt opp i løpet av våren.

Gjennomgangen av statlig regelverk rettet mot kommunesektoren er et omfattende prosjekt der målet er å gi kommunesektoren større handlingsrom. Kartleggingsarbeidet er avsluttet, og man er nå inne i en avgjørende fase der berørte departementer drøfter hvilke regler som kan og bør endres. Som et eksempel kan nevnes prosjektet om større ansvar til kommunene i vilt- og fiskeforvaltningen. Der er nå et forslag til lovendring basert på større lokalt handlingsrom, sendt på høring.

Nye forenklingsprosjekter

Blant de 24 nye forenklingsprosjektene som nå settes i gang, er forenkling av økonomiregelverket for statlig forvaltning, og egne telefonkatalogsider for offentlige instanser.

Det er ventelig de nye telefonkatalogene for Hordaland og Telemark/Agder som i år – som et forsøk - vil samle alle offentlige instanser på egne sider. Nå blir det altså ikke bare hvite og rosa sider i katalogen, men også blå eller grønne offentlige sider. Publikums reaksjoner vil være avgjørende for om dette skal bli en fast ordning i alle katalogene.

Felles innsats for ”Et enklere Norge”

I oktober 1999 skrev statsministeren til nærmere 300 organisasjoner og ba om innspill og konkrete forslag til prosjekter i ”Et enklere Norge”. Dette ble deretter fulgt opp av brev fra den enkelte fagstatsråd til ulike samarbeidsparter. Som reaksjon på dette er det til nå mottatt nær 50 brev og innspill fra organisasjoner og enkeltpersoner. Disse vil bli vurdert i departementene utover våren, før de blir presentert for regjeringen i løpet av første halvår 2000.

Lagt inn 25. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen