Historisk arkiv

Priv. til red.: Huskeliste ved regjeringsskifte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 30/2000
Dato: 10. mars 2000

Priv. til red.:
Huskeliste ved regjeringsskifte

Til orientering minner vi om følgende hovedregler som gjelder ved regjeringsskifter i dagens norske politiske system:

  • Landet er aldri uten regjering. Sagt på en annen måte: Kongen er aldri uten sitt råd – Statsrådet.
  • Kongen innvilger ikke en regjerings avskjedssøknad før en ny regjering samtidig kan utnevnes.
  • Det er ikke Kongen alene, men "Kongen i statsråd" – det vil si Kongen sammen med den sittende regjering, som utnevner en ny regjering.


Disse hovedreglene gir følgende gang i et regjeringsskifte:

  1. En regjerings avskjedssøknad innleveres normalt i et møte i Statsrådet. Dette kan enten skje i det ordinære statsrådsmøtet fredag kl. 11.00 eller i et ekstraordinært statsrådsmøte på et annet tidspunkt. I det pågående regjeringsskiftet skjedde dette i dagens ordinære statsrådsmøte.
  2. Dersom det allerede i dette statsrådsmøtet er mulig å utnevne ny regjering, skjer dette samtidig som den sittende regjerings avskjedssøknad innvilges; begge deler med virkning fra et gitt tidspunkt for eksempel samme dag.
  3. Dersom det ikke er mulig å utnevne ny regjering idet den sittende søker avskjed, ber Kongen den sittende regjeringen fortsette som forretningsministerium inntil ny regjering er klar. Deretter ber Kongen avtroppende statsminister om råd når det gjelder hvem han bør henvende seg til med tanke på å danne ny regjering.

  4. Avtroppende statsminister kan enten råde Kongen til å henvende seg til Stortingets president, eller råde ham til å henvende seg direkte til en statsministerkandidat. Kongen vil normalt følge statsministerens råd. I det pågående skiftet rådet statsministeren Kongen til å henvende seg til Arbeiderpartiets parlamentariske leder, noe Kongen gjorde kort etter dagens statsrådsmøte.
  5. Når den som har fått i oppdrag å søke å danne regjering, melder tilbake til Kongen at regjeringslisten er klar, vil begge de avgjørende vedtakene om regjeringsskifte bli fattet i et statsrådsmøte – ordinært eller ekstraordinært etter behov – som er den avtroppende regjeringens siste. I dette møtet vil Kongen og hans avtroppende råd utnevne det nye rådet/den nye regjeringen. Samtidig vil Kongen innvilge den avtroppende regjeringens avskjedssøknad. Begge vedtakene vil bli gjort med virkning fra et bestemt tidspunkt, normalt senere samme dag: selve regjeringsskifte-tidspunktet. Den avtroppende regjeringen reiser deretter til regjeringskontorene for siste gang, etter å ha møtt presse og publikum på Slottsbakken.
  6. Tidligst på det fastsatte tidspunktet for selve skiftet vil den nye regjeringen komme til Slottet, for – som Kongens allerede utnevnte råd – å gjøre sine første vedtak, om hvilke statsråder som skal bestyre hvilke departementer.
  7. Etter sitt første statsrådsmøte, og etter å ha møtt presse og publikum på Slottsbakken, reiser den nye regjeringen til sine kontorer for første gang. Der møter de sine nå avgåtte forgjengere for en enkel overtagelsesseremoni. Deretter forlater de tidligere regjeringsmedlemmene kontorene for siste gang.