Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Appell ved Frelsesarmeens julekonsert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 30. november 1997

Appell ved Frelsesarmeens julekonsert

Oslo Konserthus
30. november 1997

Kjære publikum, kommandør og alle salvasjonister!

Det er for meg en ære og glede å kunne hilse Frelsesarmeen på vegne av den norske regjering! Siden starten i 1865 har Frelsesarmeen vokst til en verdensbevegelse. I dag er dere virksomme i 104 land! Gratulerer!

Frelsesarmeen har på en helt spesiell måte klart å kombinere den vertikale linjen, Guds kjærlighet, med den horisontale linjen, praktisk nestekjærlighet og omsorg for de ulykkelige.

Til sammen danner det korssymbol – og et sterkt og ekte Kristus-vitnesbyrd.

I Norge står Frelsesarmeen for slumstasjoner, sosial- institusjoner, gjenbruk av klær og møbler, vernede bedrifter, tilbud for innvandrere, kontaktsenter for stoffmisbrukere og gateungdom og tiltak for ensomme og utslåtte nå i juletiden. Og mye annet.

Dere ser ikke bare sosial problemer, dere ser medmennesker dere kan hjelpe! Dere ser ensomme som lider. Dere ser barna som rammes når ekteskap går i oppløsning, dere ser eneforsørgernes kamp for å få midlene til å strekke til, dere ser rusmisbrukernes fortvilelse.

Norge er velsignet med materiell rikdom, men vi opplever også økende sosiale forskjeller. På flere måter er vi i ferd med å få et kaldere samfunn, med grådighetskultur og egoisme, vinningskriminalitet, rusmisbruk og voldstendenser, forvitring av familien og sosiale nettverk.

Vi ønsker ikke et kaldere samfunn! Vi ønsker et varmere samfunn! Et samfunn preget av medmenneskelig varme og nestekjærlighet! Da er det ikke nok med statlige bevilgninger! Da trenger vi varme medmennesker som tar ansvar i sitt nabolag og overfor de som faller utenfor velferdssamfunnet.

Staten makter ikke dette alene, vi må spille på lag med alle gode krefter i samfunnet. Alle som ser at de verdier som vårt samfunn ble bygget på, må holdes i hevd og utvikles videre. Da kan vi gradvis bygge et varmere, et mer humant og et mykere samfunn.

Regjeringen har varslet at vi vil oppnevne en kommisjon som skal utrede og fremme en bred verdimessig og samfunnsetisk mobilisering. Mange av de verdier regjeringen ønsker å fremme i det norske samfunn, er verdier som Frelsesarmeen legger stor vekt på i sitt arbeid for de svake, for taperne, for de utstøtte og de ensomme.

Jeg tenker nå på verdier som Omsorg og nærhet, menneskeverd og nestekjærlighet - for å nevne noen. Dere ikke bare ser problemene, men gjør noe med dem! I praktisk handling. Derfor vinner dere respekt i alle leire!

Jeg ønsker Frelsesarmeen til lykke med alt det samfunnsnyttige arbeidet dere er travelt opptatt med i disse førjulsdagene.

Når vi ser Frelsesarmeens folk stå kaldfrosne ved julegrana i byene og drive innsamling til de som ikke har noen nær familie å feire julen med, da vet vi at dere er med på å skape et varmere samfunn.

Norge takker dere for det!

Jeg ønsker dere lykke til videre i en viktig tjeneste! Og jeg ønsker dere alle en GOD JUL.

Lagt inn 1 desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen