Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av gassrørledningen NorFra

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Dunkerque, Frankrike, 9. oktober 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpning av gassrørledningen NorFra

Dunkerque, 9. oktober 1998 (med forbehold om endringer)

Statsminister Lionel Jospin, ministre, herr Gardonneix og Norvik, mine damer og herrer,

Få ting er så grunnleggende for den menneskelige eksistens som energi. Derfor har da også det å fremskaffe energikilder alltid engasjert og fascinert oss. Slik har det vært med det svarte kull som i århundrer har vært utvunnet her i Nordfrankrike, med atomkraften som franske forskere har vært blant de fremste til å temme - og slik er det med den solenergien som i form av gass om noen øyeblikk vil strømme gjennom NorFra - ledningen fra Nordsjøen til Frankrike. Ved alle disse former for kraft er det midt i all naturvitenskap og teknikk et element av magi. Få ting illustrerer dette bedre enn at de energibærere NorFra vil transportere, er skapt av organismer som levde for millioner av år siden.

Når energi på dette vis appellerer til vår fantasi, er det også fordi energiutvinning ofte er synonymt med dimensjoner og grensesprengende nyskapninger innen teknologi og forskning. NorFra – verdens lengste undersjøiske gassrørledning - er et eklatant eksempel på dette.

Jeg nøler derfor ikke med å kalle dette en historisk dag. Det er fem grunner til det:

1. Fordi NorFra er et enestående stykke høyteknologi og ingeniørkunst skapt gjennom et internasjonalt samarbeid der norske og franske selskaper har ydet avgjørende bidrag.

2. Fordi NorFra vil sikre langsiktige leveranser av naturgass for store verdier. Det har vi alle igjen for.

3. Fordi gass betyr bedre miljø for vår felles framtid. Vi har alle et ansvar for å oppfylle Kyoto avtalens mål og vet at sammenhengen mellom miljø og energibruk er, og - i økende grad - vil bli avgjørende.

4. Fordi NorFra er et viktig bidrag til utbyggingen av en felles europeisk infrastruktur. NorFra er europeisk integrasjon i praksis. Den begivenhet vi markerer, har slik sett også en klar politisk betydning.

5. Og sist, men ikke minst fordi NorFra er et symbol på det nære samarbeid og vennskap som hersker mellom Norge og Frankrike. At terminalen ligger her i kjerneområdene for de norsk franske - kontakter i en fjern fortid, understreker dette ytterligere. Slik går det en linje tilbake til møringen Gange Rolv som for tusen år siden var en av de første nordmenn som ble fascinert av Frankrike.

Norge vil være en sentral energi-leverandør til Europa langt inn i neste århundre. Vi produserer snart 15% av all gass forbrukt i EU, og vi har 50% av alle påviste gassreserver i Vest-Europa.

Vi er oss bevisst de forpliktelser og oppgaver dette medfører. Gassreservene representerer store verdier for nåværende og kommende generasjoner og er en garanti for sikker energiforsyning. Norge har som målsetning å være en stabil, langsiktig og pålitelig energileverandør til Europa.

Like avhengige er vi av å ha samarbeidspartnere som ser de samme langsiktige perspektiver, og som vi kjenner og har tillit til. Frankrike og selskaper som Gaz de France, Total og Elf – for bare å nevne noen - er slike partnere.

Fordi langsiktighet og forutsigbare rammebetingelser spiller en vesentlig rolle i energiutvinning på sokkelen, er EUs utvikling på energisektoren så viktig for Norge. Ofte kan produsent- og konsumentlandene ha forskjellige interesser slik vi i noen grad så det i forbindelse med utarbeidelsen av EUs gassdirektiv. Samtidig er det viktig ikke å glemme den gjensidige avhengighet som eksisterer mellom produsenter og konsumenter. I utformingen av nye rammebetingelser må det derfor finnes en balanse mellom begge parters interesser og behov.

Det gleder meg at NorFra har gitt støtet til samarbeid mellom Rogaland fylke og regionen Nord Pas de Calais. Formålet er å utvikle et nærmere og varig samarbeid mellom ulike aktører i disse regionene, både innen privat og offentlig sektor. Det vil spenne vidt og omfatte så vel næringsliv og økonomi som forskning og kultur. Slik sett demonstrerer det hvordan ikke bare landene, men også regionene i Europa vokser sammen i et stadig nærmere nettverk av kontakt og samarbeid.

Jeg gratulerer alle - ikke minst Statoil og Gaz de France - med en stor dag, med et vel gjennomført prosjekt og ønsker lykke til!

Jeg har gleden av å invitere statsminister Lionel Jospin til sammen med meg å foreta den offisielle åpningen av NorFra-rørledningen.

Lagt inn 15. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen