Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpningen av Verdikommisjonens lokaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 17. april 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Åpningen av Verdikommisjonens lokaler

Oslo 17. april 1998 (med forbehold om endringer)

Takk for invitasjonen til å komme til åpningen av Verdikommisjonens nye lokaler.

Det har skjedd mye på den korte tiden siden Verdikommisjonen ble oppnevnt i statsråd den 31. januar i år. Under Hanne Sofie Greves ledelse har styringsgruppen allerede rukket å ha sine to første møter, og hele Verdikommisjonen var under ledelse av rådsleder Hans Erik Matre samlet til sitt første møte i slutten av mars.

Medlemmene er grundig presentert i aviser og andre medier landet over. Interessen rundt oppnevningen var nesten større en ved en regjeringsdannelse. Alle deler av landet er representert.

Mediedekningen av de første møtene avspeiler den store interesse det er for prosjektet blant folk flest. Jeg har store forventninger til fortsettelsen. Det er interessant å følge den akademiske debatt om verdispørsmål, og enda mer spent er jeg på resultatene av at Verdikommisjonen etter hvert utfordrer ulike deler av samfunnet til verdimessig refleksjon. Folkelig deltakelse er en nøkkel til suksess når målet er økt bevisstgjøring og bred ansvarsmobilisering. Selve debatten, bevisstgjøringen og prosessen rundt Verdikommisjonen kan bli vel så viktig som selve sluttrapporten.

Oppblomstring av verdidebatten

En del av målsettingen er allerede oppnådd – oppnevningen av Verdikommisjonen har ansporet til fornyet verdidebatt både i media, på arbeidsplasser, i skoleklasser, ved kjøkkenbordet og i private samvær. Den lokale og individuelle tiltaksomhet er stor og iderik.

· I noen kommuner er det allerede opprettet lokale Verdikommisjoner.

· Forberedelsen av ”Verdikommuner” og ”Verdifylke” i Møre og Romsdal er i full gang.

· Mange aviser har laget egne aksjoner med utgangspunkt i Verdikommisjonen. Avisen Fædrelandsvennen har til og med opprettet sin egen Verdikommisjon og skal rapportere om dens arbeid framover.

· Skoler av ulike slag har fulgt opp, for eksempel ved oppgaveskrivning og ved å gjøre klasser til elevenes egen kommisjon for verdidialog.

Også andre tiltak viser at bevissthet om verdier prioriteres høyt. Mange bedrifter setter verdier og etikk på dagsordenen. Et annet eksempel er det nyopprettede ”Idrettens Verdiforum”. Det vakte også oppsikt at Erik Dammans ”Forum for Systemdebatt” nylig hadde et møte med tusen frammøtte, mens fire hundre ikke fikk plass. Andre tiltak, for eksempel Regnbue-alliansen, er kommet til som en reaksjon på Verdikommisjonen.

Selv om de fleste er positive til Verdikommisjonen og venter spent på hva den kan utrette, finns det selvsagt også kritiske røster. Jeg synes det er viktig at vi tar imot både entusiasmen og kritikken med åpenhet. Begge deler er naturlig og nødvendig for å bringe prosessen videre.

Jeg er orientert om en del av de tiltak Verdikommisjonen allerede har tatt initiativ til. Listen er imponerende variert allerede etter kort tids virksomhet. Og mye mer blir det sikkert. Det gleder meg spesielt at dere legger så stor vekt på barns og ungdoms oppvekstvilkår. Jeg har med interesse merket meg at det ikke bare er prosjekter som engasjerer de ressurssterke, men at mange av tiltakene har særlig fokus på mennesker i vanskelige livssituasjoner.

Jeg er trygg på at det blir mange og spennende arrangementer i Verdikommisjonens regi i tiden framover. Ikke minst er det spennende hva som kan gjøres på kultursektoren for å engasjere folk i verdispørsmål. Ofte kan drama, film og teater være vel så velegnet til å sette i gang en verdisamtale som en boklig utredning. Men skriftlig dokumentasjon blir likevel et hovedstikkord i arbeidet. Jeg forventer ikke bare en murstein av en sluttrapport om vel tre år. Underveis ser jeg fram til at Verdikommisjonen vil publisere en rekke veiledningshefter, debatthefter og delrapporter. Moderne informasjonsteknologi kan gjøre informasjonen lett tilgjengelig – etter hvert kan mye sikkert hentes ut på sekundet over Internett.

For regjeringen er etableringen av Verdikommisjonen er viktig sak. Responsen fra folket er overveldende positiv. Også når jeg reiser i utlandet og får besøk utenfra, viser det seg at den norske verdikommisjonen er et unikt prosjekt som møtes med stor og positiv interesse. Utenlandske aviser, radio- og TV-stasjoner har stadig rapporter om den norske Verdikommisjonen. Ikke minst gjelder det våre nordiske naboland.

Folkelig engasjement og brev i strie strømmer

Det er samtidig et dristig prosjekt. Et folkelig engasjement og en bred mobilisering er ikke noe som kan bestilles ovenfra, det må møtes av en sann interesse og et selvstendig folkelig engasjement for å lykkes.

Vi har håndgripelige beviser for at det er tilfelle. Før vi ved Statsministerens Kontor hadde rukket å kjøre opprettelsen av Verdikommisjonen i statsråd den 31. Januar i år, strømmet det inn med brev og telefoner. Om lag fem hundre brev og over tusen telefonhenvendelser. Det sprengte kapasiteten på statsministerens kontor . Og brevstrømmen fortsetter etter at Verdikommisjonen er oppnevnt. Allerede før Verdikommisjonens lokaler er åpnet, har dere rukket å registrerere ytterligere 320 innkommende brev.

Så dere kan jo tenke dere grunnen til at vi på Statsministerens kontor har vært så ivrig etter å få Verdikommisjonens sekretariat raskt på beina i egne lokaler.

Og her står vi i dag. I nyoppussede lokaler, sentralt beliggende i hjertet av Oslo – midt mellom Regjeringsbygget og Stortinget. Maken til sentral – men likevel selvstendig – plassering …

Om lokalene

Arkitektonisk avspeiles lokalene godt Verdikommisjonens mandat:

· Her er store fellesrom som symbol på fellesskapsverdier, men også skjermede kontorplasser for individuell utfoldelse.

· Her er det rette vegger og skarpe hjørner som symbol på klare linjer og prinsipptenkning, men også runde hjørner og bueganger som symbol på myke verdier og evne til å realisme og mykhet i møte med den gjenstridige virkeligheten.

· Her skal det tenkes høyt – vi befinner oss jo i 7. etasje.

· Her er det store, vinduer som symbol på åpen kontakt med omverdenen.

· Og nå – før Verdikommisjonen har tatt kontroversielle standpunkter – er det ennå uskyldshvite vegger her.

Det er bare en ting som forstyrrer meg litt før jeg skal få gleden av å erklære lokalene for offisielt åpnet. Her er et havblått teppe som snarere setter tanken hen til sjøsetting og skipsdåp enn til en åpning av sekretariatslokaler. Men kanskje er det også et symbol til at bølgene vil gå høyt rundt Verdikommisjonen.

Offisiell åpning

La meg på denne bakgrunn benytte anledningen til å ønske Verdikommisjonen og dens sekretariat lykke til med viktige oppgaver og store utfordringer. Jeg synes det er ekstra grunn til å markere denne anledningen, siden åpningen skjer nøyaktig på dagen et halvt år etter at Regjeringen tiltrådte. Vi ønsker en politisk fornyelse, og Verdikommisjonen har virkelig vært med på å skape en ny dagsorden i den offentlige debatt. Derfor er det med stor glede jeg klipper over båndet og erklærer Verdikommisjonens sekretariatslokaler for offisielt åpnet.

Lagt inn 17 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen