Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Forum for økt verdiskaping i næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Regjeringskvartalet, 31. mars 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Forum for økt verdiskaping i næringslivet

Regjeringskvartalet 31. mars 1998

Da vil jeg få ønske alle deltagere i det nyoppnevnte Forum for økt verdiskapning i næringslivet velkommen til vårt første møte. Enkelte av de tilstedeværende har deltatt i Forum for verdiskapning tidligere, andre er helt nye og er her for første gang i dag. Dere er alle like hjertelig velkommen og har alle hver deres erfaringsbakgrunn og utgangspunkt som gjør dere verdifulle for oss andre i den debatt vi her ønsker å føre.

Jeg skal først kort innlede med noen ord om bakgrunnen for Regjeringens oppnevning av Forumet – litt om de endringer som er gjort i forhold til tidligere år og generelt om hvordan vi legger opp til å arbeide i tiden fremover. Deretter skal vi begynne på dagens meget aktuelle og spennende tema om kompetanseutvikling i bedriftene.

Dere skal alle ha fått tilsendt en kopi av den Kongelige resolusjon som lå til grunn for oppnevningen av Forumet, datert 6 mars i år med vedlagte mandat og deltagerliste. Som dere vil har sett fra denne har Regjeringen for det første forandret navnet på Forumet noe i forhold til tidligere år. I Forum for økt verdiskapning i næringslivet ønsker Regjeringen å diskutere og få innspill om spørsmål som næringslivet finner viktig. Vi ønsker oss et fremtidsrettet forum som er i forkant av de politiske prosesser. Men Forumet skal ikke fatte vedtak eller resultere i oppsummerende konklusjoner. Det er ment som en mulighet til jevnlig å debattere og skape gjensidig forståelse for synspunkter og eventuelle ulike virkelighetsoppfatninger.

Det er for de neste to år oppnevnt 45 ressurspersoner fra nærings- og samfunnsliv så som finansinstitusjoner, eiersiden, teknologi-, utdannings- og forskningsmiljøer. Ca en tredjedel er nye medlemmer. Dette fordi vi ønsker å ta vare på kontinuiteten samtidig som vi ønsker nye innspill, nye krefter.

Vi har lagt vekt på kvinnedeltagelse og har økt denne fra 28 til 40 prosent. Videre er det lagt vekt på en bred distriktsrepresentasjon, en bredere representasjon fra tjenesteytende sektor, små og mellomstore bedrifter, utdanningssektoren og enkelte nye bransjer innenfor bl a IT-næringen. Kommunal- og regionalministeren er, i motsetning til tidligere, nå medlem av Forumet. Også personer som kan bidra med erfaring og innsikt i miljø, kultur, verdi- og samfunnsspørsmål er bedt om å delta. Alle disse erfarings- og kompetansebakgrunnene har vært viktige for Regjeringen å få inn i debattene her. Men viktigst av alt har vært den enkelte i dens egen kapasitet. Dere er medlemmer av Forumet som enkeltpersoner og i personlig kapasitet – ikke som representanter. Derfor har vi heller ikke oppnevnt varamedlemmer.

Forumets mandat er justert litt i forhold til tidligere på enkelte punkter. Fortsatt ønsker Regjeringen en stor grad av frihet for medlemmene å selv foreslå tema og innfallsvinkler. Men Regjeringen har ønsket å signalisere verdier utover det som lå i mandatet for tidligere perioder - at små og mellomstore bedrifter, miljø, omstillingsevne samt verdiskapning i alle deler av landet, skal stå mer i fokus.

Med hensyn til arbeidsformen i Forumet, har Regjeringen ikke lagt opp til store endringer, men ønsker å bruke arbeidsutvalget aktivt til å utvikle videre arbeidsformer som er hensiktsmessige. Arbeidsutvalget som ledes av nærings- og handelsministeren, består av 10 personer fra Forumet. Det legges så langt opp til at AU skal møtes i forkant av Forumsmøtene for å forberede disse og i etterkant av hvert Forums møte for å oppsummere og igangsette arbeid med å forberede det neste møtet.

For øvrig vil jeg gjøre oppmerksom på at dette er åpne møter i den forstand at dere alle står fritt til å diskutere og referere herfra. Det vil også bli skrevet oppsummerende referat som er offentlig tilgjengelige etter at de er godkjent av de av forumets medlemmer som er referert.

Jeg håper dere alle vil bidra i vårt videre arbeid og dele av den erfaringsbakgrunn som hver av dere har. Dersom dere skulle ønske å bidra med innspill som det av en eller annen grunn ikke lar seg gjøre å fremføre på et møte, så vil jeg oppfordre dere til å legge det igjen skriftlig eller sende det til sekretariatet i Nærings- og handelsdepartementet. Slik vil vi alle kunne få glede av en større del av vår felles kompetanse.

Dagens tema er kompetanseutvikling i bedriftene. Temaet ble foreslått av arbeidsutvalget i den forrige perioden av Forumet og er forberedt av dette under ledelse av Kjell Roland som fortsatt er medlem av Forumet. Utgangspunktet for forslaget har vært Buer-utvalgets forslag om en nasjonal handlingsplan for etter- og videreutdanning. Buer-utvalget leverte sin innstilling i oktober i fjor og Regjeringen arbeider nå med en stortingsmelding i oppfølgingen av denne. Den skal legges frem for Stortinget i juni.

Som noen av dere kanskje også har registert har Regjeringen de siste ukene dessuten brevvekslet med flere av partene i arbeidslivet om etter- og videreutdanningsspørsmål i tilknytning til inntektsoppgjøret. Temaet er derfor veldig aktuelt og spennende. Samtidig vil jeg understreke at debatten her i dag ikke på noen måte kan eller skal knytte seg opp til de spørsmål som diskuteres i de pågående inntektsforhandlingene mellom partene. Vi skal i dag konsentrere oss om kompetanseutvikling i bedriftene i et verdiskapingsperspektiv.

Til å gi oss en første innføring i Buer-utvalgets innstilling har vi bedt tidligere sekretariatsleder og nyutnevnt ekspedisjonssjef i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Petter Skarheim, om å innlede til dagens tema. Deretter vil Kjell Storeide som til daglig er administrerende direktør for Stokke Industrier, holde et innlegg om de spesielle utfordringer en bedrift i sterk internasjonal konkurranse og lokalisert på Vestlandet, står overfor knyttet til kompetanseutvikling.

Etter Storeide har vi bedt Tor Brattebø som er administrerende direktør i Vestlandske Salslag, om å holde et innlegg om hvilke tiltak han ser er nødvendig, basert på sin erfaring, for å tilpasse etterutdanning til arbeidslivets behov. Etter begge innleggene vil jeg gi mulighet for oppklarende spørsmål.

Deretter har vi lagt opp til en kort kaffepause på et kvarter, før vi igjen samles for å debattere med utgangspunkt i innleggene. Mot slutten av vårt møte – som skal være ferdig til halv syv – vil jeg be nærings- og handelsminister Sponheim om noen oppsummerende kommentarer fra hans side. Som dere sikkert forstår hadde vi utgangspunktet også selvsagt gjerne sett at statsråd Lilletun hadde vært tilstede i dag, men det viste seg ikke mulig å få til. Hans statssekretær er derimot tilstede og vil evt kunne svare på konkrete spørsmål dersom det skulle være ønskelig.

Avslutningsvis på dagens møte vil dere også ha registrert at det er satt av tid til ”Et åpent kvarter”. Dette vil jeg komme tilbake til, men det er tenkt som en anledning for dere alle å ta opp saker som dagsorden ellers ikke gir anledning til. Herunder vil jeg selv benytte anledningen til å be om Forumets kommentarer og synspunkter på enkelte forslag til tema for vårt neste møte.

Da har jeg gleden av å be vår første innleder i dag om å gripe ordet – Petter Skarheim.

Lagt inn 1. april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen