Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Lys til ettertanke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Undrumsdal, Vestfold, 4. januar 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Lys til ettertanke

Undrumsdal kirke - på E18, 4. januar 1998

Vi er herfor å minnes de som så brutalt og tragisk mistet livet i trafikken, og for å gi berettiget oppmerksomhet til alle dere som fikk livet radikalt endret p.g.a. trafikkulykker. Enten du nå er her som etterlatt, pårørende eller trafikkskadd, la oss sammen dele sorgen og vise vår medfølelse med hverandre.

Det å bli utsatt for en trafikkulykke med alvorlige følger, er fjernt for de fleste, inntil vi brått en dag havner i en situasjon hvor vi selv, slektninger eller venner blir utsatt for en ulykke.

Dere skal vite: Trafikksikkerhetsarbeid er på Regjeringens sakskart. Jeg siterer fra Voksenåsendokumentet: Norge skal være et foregangsland når det gjelder trafikksikkerhet. Det skal følges opp.

Regjeringen la opp til i sitt alternative budsjett, og fikk flertall i Stortinget for, en styrking av trafikksikkerhetstiltak med 10 mill kr. Vegdirektoratet er bedt om å følge dette opp slik at trafikksikkerhetsforskning blir prioritert.

Det største og mest kostnadskrevende tiltaket gjennom Vestfold er bygging av ny motorvei fra Gutu til Helland. Det er flertall på Stortinget for at den skal bygges med 4 felt. Takk for lokalt engasjement for å være med å fullfinansiere en nødvendig veiutbygging.

Regjeringen vil så raskt det lar seg gjøre behandle søknaden fra Vestfold fylkeskommune om bompengefinansiering av deler av utbyggingen.

Etter flere år med nedgang i antall drepte, økte antallet igjen i 1997 til 305, 50 flere enn året før. Det var derfor betimelig, og samtidig gledelig, at Kongen tok dette opp i sin nyttårstale.

Justisdepartementet vil i 1.kvartal 1998 gi ut en plan for politiets trafikksikkerhetsarbeid for perioden 1998 – 2001 med grunnlag i direkte erfaringer fra den virksomhet som er drevet, forskning og statistisk materiale.

Det gode samarbeidet som er utviklet nettopp her gjennom aksjonen ”Veivett gjennom Vestfold” viser positiv vei for resten av landet.

Aksjonen vil fortsette neste år og jeg benytter anledningen til å takke alle involverte fra Nord Jarlsberg politidistrikt, Utrykningspolitiet, Vegetaten, Trygg Trafikk og frivillige organisasjoner for godt arbeid mot felles mål. Uten deres felles innsats ville antall drepte og skadde på Vestfoldveiene sannsynligvis vært ennå høyere.

Kvelden i kveld skulle med all tydelighet vise oss at det er billigere å forebygge enn å reparere. Mange skader kan ikke repareres. Regjeringen vil følge opp det arbeid vi har begynt. Samferdselsministeren Odd Einar Dørum vil intensivere arbeidet og er i dialog med Trygg Trafikk. Det er viktig at alle våre tiltak blir sett på i en helhet, men vi må ikke bli handlingslammet i påvente av planarbeid og forskningsresultater.

Forebyggende, holdningsskapende arbeid foregår daglig i våre barnehager, på våre skoler og i trafikkopplæring ved våre kjøreskoler.

Ikke minst viktig er vår daglige atferd som voksenmodeller for våre barn. Det er ikke det vi sier, men det vi gjør som blir sittende som det lærte. Til tider må jeg for egen del skjerpe meg, slik er det vel med de fleste.

Som jeg sa i nyttårstalen: der enkeltmennesker selv tar ansvar trenger vi ikke så mange regler og så omfattende kontrollrutiner.

Jeg stiller et ubehagelige spørsmål: Kommer vi noen gang så langt at vi alle holder fartsgrensene på E18, uten at vi har synlig politi her? Det er vel for optimistisk.

Fra Politiavdelingen i Justisdepartementet har jeg fått opplyst at E-18 gjennom Vestfold er en høyt prioritert vei i politiets trafikksikkerhetstjeneste.

I 1997 er det registrert en betydelig fartsøkning på våre veier. Mye tyder på at fart er en vesentlig årsak til ulykker med drepte og alvorlig skadde. Politiet møter denne utviklingen med blant annet 40 nye lasermålere, og bøtenivået for overtredelser av vegtrafikklovgivingen er økt med 25%.

Hva møter du og jeg utviklingen med?

Når vi setter oss inn i bilen, stiller vi oss da i tilstrekkelig grad spørsmål om vi fikk nok søvn sist natt og ikke burde kjøre bil i dag? Stiller vi oss spørsmål om vi faktisk kan forårsake alvorlige ulykker hvis vi begir oss ut i trafikken uten egentlig å være egnet til det?

Hvilken atferd velger vi i trafikken når vi for eksempel er for sent ute til en avtale?

Tar vi tilstrekkelig hensyn til vær- og føreforhold når farten skal bestemmes?

Slike enkle, men likevel viktige vurderinger bør den enkelte trafikant gjøre, for at vi alle skal kunne være med på å hindre helt unødvendige lidelser.

Det er viktig at ikke minst de som ikke selv har vært utsatt for følgene av en alvorlig trafikkulykke, søker å ta inn over seg den sorg og lidelse som rammer når ulykken er ute. Og i forlengelsen tenker nøye gjennom hvilke valg vi som trafikanter kan foreta i fremtiden.

En markering som dette, er et stopp-punkt, en møteplass for ettertanke.

På denne møteplassen uttrykker jeg min medfølelse med dere som er hardt rammet av trafikkulykker, og jeg utfordrer oss alle som trafikanter: Ta ansvar, avpass farten etter vei og føreforhold. La bilen stå hvis kjøreformen ikke er inne. På denne måten vil hver enkelt av oss være med å forhindre alvorlige trafikkulykker i fremtiden.

Lagt inn 7 januar av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen