Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Redegjørelse om samarbeidet mellom Telenor AS og Telia AB

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Stortinget, 22. januar 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Redegjørelse om samarbeidet mellom Telenor AS og Telia AB

Stortinget

22. januar 1998

Jeg har bedt Stortingspresidenten om å få gi denne redegjørelsen på bakgrunn av det som er blitt kjent omkring samtaler om en eventuell fusjon mellom Telenor AS og svenske Telia AB.

Telenor orienterte i begynnelsen av november samferdselsministeren om at det ville bli ført samtaler mellom Telia AB og Telenor med tanke på å undersøke mulige samarbeidsformer, eventuelt sammenslåing, på likeverdig basis. Telenor har etter dette holdt Samferdselsdepartementet løpende orientert. Samferdselsministeren var innforstått med at samtalene fant sted.

Fra før jul til midten av januar ble det ført samtaler mellom eierne representert ved det svenske Næringsdepartementet og det norske Samferdselsdepartementet med sikte på å klargjøre grunnlaget for mulige samarbeidsformer på likeverdig basis.

Sist fredag, 16. januar, ble Telenor orientert om at Samferdselsdepartementet som eier ikke nå ønsket å videreføre samtalene med det svenske Næringsdepartementet om en sammenslåing av selskapene. Dette innebar også at Telenor ikke kunne påregne å få generalforsamlingens støtte, hvis styret i Telenor nå ville fremme forslag om sammenslåing. Saken har således ikke blitt fremmet eller behandlet på generalforsamling.

Det er heller ikke undertegnet noen intensjonsavtale eller ført reelle forhandlinger i saken.

Det ble dagen etter gitt orientering til de svenske eierne om at det norske Samferdselsdepartementet ikke fant det naturlig å videreføre samtalene nå.

Bakgrunnen for dette er følgende:

Fra 1. januar i år er det innført alminnelig konkurranse på telemarkedet i Norge i likhet med i de fleste andre vestlige land. Telia AB og Telenor er store selskap i nordisk målestokk, men små sammenlignet med mange av konkurrentene fra andre land. Utgangspunktet for samtalene fra eierens side har vært å undersøke mulige synergieffekter og andre forhold som vil styrke et nordisk selskaps stilling og langsiktige overlevelsesevne på hjemmemarkedet og internasjonalt. Når vi likevel har valgt å signalisere at vi ikke vil gå videre med forhandlinger om sammenslåing nå, skyldes det den nyetablerte konkurransesituasjonen på hele det norske telemarkedet. Regjeringen ønsket å vinne erfaring med den nye situasjonen og vurdere utviklingen av konkurransen i det norske telemarkedet og virkningen for forbrukerne. Helt i startfasen av den nye konkurransesituasjon, hvor nettopp Telenor og Telia AB er hovedaktører og viktige konkurrenter, ble en sammenslåing ansett unaturlig.

Dette ville ikke avskjære oss fra mulighetene for senere å vurdere dette på nytt. Derfor understreket samferdselsministeren overfor sin svenske kollega at vi ikke fant det riktig å videreføre samtalene nå. Regjeringen tok imidlertid sikte på fortløpende å vurdere utviklingen for Telenor og konkurransesituasjonen på det norske markedet.

Jeg registrerer at ledere for partier som utgjør et flertall i Stortinget, gjennom media har gitt uttrykk for en annen oppfatning. Dersom dette bekreftes i Stortinget i dag, vil selvsagt Regjeringen rette seg etter dette og ta initiativ til å gjenoppta samtalene.

Jeg vil også gjerne knytte noen generelle kommentarer til forholdet mellom generalforsamling og Storting i en sak som dette:

Med tanke på mulige skadevirkninger for de to selskapene er dette samtaler som vanligvis bør føres i fortrolighet.

Det vil ikke være aktuelt med en formell generalforsamling i en slik sak uten at det enten foreligger et formelt forslag fra styret i selskapet eller at eieren ønsker å instruere selskapet. Det kan bli vanskelig å drive forretning i et slikt marked dersom Regjeringen i forkant skal forelegge Stortinget alle saker som behandles av generalforsamlingen. Selskapet vil da kunne få mindre handlerom enn i den gamle forvaltningsbedriftsmodellen.

Regjeringen behandler for tiden spørsmålet om styrking av Telenors egenkapital. I framlegget for Stortinget om denne saken ville Regjeringen vurdert hvilken orientering det var riktig å gi Stortinget om holdningen til en evt. Telenor-Telia-fusjon. Siden saken ble kjent på annen måte i går, ble det nødvendig å gi denne orienteringen i dag.

Lagt inn 22 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen