Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål fra Carl I. Hagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Stortinget, 22. april 1998

Svar på spørsmål til spørretimen/Carl I. Hagen, Stortinget

22.04.98

Stortingets president

fra representanten Carl I. Hagen:

"Statsministeren har offentlig tatt avstand fra lønnsøkningen til Hydrosjef Myklebust på over en halv mill.kroner ifølge mediameldinger.

Er dette en lettvint kritikk basert på popularitetsiver eller vil Regjeringen Bondevik foreta seg noe overfor Hydros styre, som har ansvart for den kritiserte lønnsøkning, gjennom generalforsamlingsvedtak i og med at staten har aksjemajoriteten i selskapet?"

President,

I aksjeselskap er ansvaret for å fastsette lønn til administrerende direktør lagt til selskapets styre. Det vil virke styringsmessig uryddig dersom staten som medaksjonær i Norsk Hydro skulle gripe inn og overprøve styrets vurdering i en slik sak.

Men selvsagt må politikere, og jeg som statsminister, ha anledning til å kommentere størrelsen på lederlønninger i norsk næringsliv. Det jeg på spørsmål fra TV 2 ga uttrykk for var at det store lønnspåslaget hadde en dårlig signaleffekt . Dette holder jeg fast ved. Jeg tror det er mange med meg som har problemer med å skjønne hva en skal med så veldig mye mer i lønn når en allerede har lønn i millionklassen. Jeg må som ledd i den løpende samfunnsdebatt kunne gi uttrykk for slike kritiske synspunkter, uten at det skal utlegges som popularitetsiver eller at staten dermed skal ile til og bruke generalforsamlingsvedtak til å overprøve det som naturlig er en styresak.

Vi står midt oppi et svært vanskelig tariffoppgjør. Mange organisasjoner ønsker at nettopp deres grupper skal få store tillegg og helst mer enn sammenlignbare grupper. Jeg kan forstå at slike ønsker blir fremmet. Tariffoppgjøret må likevel gjennomføres innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Dersom inntektsutviklingen på ny løper løpsk, slik den gjorde på slutten av 80- tallet , vil vi alle tape på dette. Det er derfor viktig at vi alle bestreber oss på å få i stand et forsvarlig inntektsoppgjør som også på lang sikt kan sikre oss full sysselsetting og en god fordeling av verdiskapingen i samfunnet.

Lagt inn 22 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen