Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål fra Erik Solheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Stortinget, 4. mars 1998

Svar på spørsmål til spørretimen/Erik Solheim, Stortinget

Statsministeren svar på spørsmål nr.1 til spørretimen 4.3.98

Stortingets president

fra representanten Erik Solheim

”Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer om få dager til Norge. Netanyahu er i dag den viktigste hindringen for fredsprosessen i Midtøsten.

På hvilken måte vil Regjeringen under besøket markere norsk protest mot Israels fortsatte okkupasjon av palestinsk land på Vestbredden og i Jerusalem?”

President,

Fredsprosessen i Midtøsten er fortsatt inne i en meget alvorlig krise. Situasjonen preges av en grunnleggende mangel på tillit mellom partene. Israel og den palestinske part har begge ansvar for dette. Regjeringens hovedbudskap til partene de siste månedene har vært at fredsavtalene ligger fast og må iverksettes. Det haster, og det finnes ikke noe troverdig alternativ til en fredsprosess, bygd på Oslo-avtalene.

Oslo-avtalene bygger på at de to folk, israelere og palestinere, har legitime politisk rettigheter og må sikres retten til å styre egen utvikling og leve innenfor trygge og anerkjente grenser.

Fredsprosessen bygger dessuten på Sikkerhetsrådets resolusjon 242 av 1967 og 338 av 1973, som henstiller om tilbaketrekning fra okkuperte områder og respekt for samtlige staters rett til å leve i fred. Fra norsk side anerkjenner man ikke Israels annektering av Øst-Jerusalem, og er bekymret over de pågående israelske bosettingsaktiviteter i de palestinske områder. (I sluttfasen av fredsprosessen skal det som kjent også forhandles om Jerusalem-spørsmålet.) Videre er Norge, som koordinator for internasjonal bistand til palestinerne, meget bekymret over den negative utviklingen i palestinsk økonomi som bl.a. er resultat av vedvarende grenserestriksjoner mellom Israel og de palestinske områder. Det påhviler også den palestinske part å følge opp sin del av forpliktelsene i Oslo-avtalene, her er det spesielt problemer knyttet til sikkerhetssituasjonen.

Norge har et moralsk ansvar for å følge opp fredsavtalene, ikke bare når det går framover, men også når partene har det vanskelig. Utenriksminister Vollebæk har derfor ved flere anledninger gjort norske synspunkter kjent for de israelske ledere, inkludert statsminister Netanyahu.

I samtalene med statsminister Natanyahu vil jeg naturlig nok ta opp den manglende framdrift i fredsprosessen og understreke betydningen av at alle inngåtte avtaler respekteres. Jeg vil videre understreke at Norge fortsatt står til partenes tjeneste for å drive prosessen framover.

Lagt inn 5 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen