Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Middagstale til Argentinas president Carlos Menem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Akershus slott, Oslo, 28. mai 1998

Ærede President Carlos Menem, medlemmer av den argentinske delegasjon,

Deres eksellenser, mine damer og herrer,

Det er en glede å ønske Dem, herr President, og den argentinske delegasjon hjertelig velkommen til denne middagen på Akershus slott. Deres besøk er det første av en argentinsk president til Norge. Det representerer en historisk begivenhet i forholdet mellom våre to land og symboliserer det gode forhold som eksisterer mellom Norge og Argentina. Jeg vil gjerne forsikre Dem om at det er Regjeringens klare ønske å styrke kontaktene og samarbeidet med Argentina. Forutsetningene for dette er gode. Deres besøk er en viktig inspirasjon for å bygge ut våre forbindelser ytterligere.

Argentina ligger fjernt fra Norge. Vi er oss imidlertid bevisst, President, at De representerer en stor nasjon på et kontinent preget av fremgang og vekst. Etter mange år som mulighetenes og morgendagens kontinent, opplever Argentina og Latin Amerika i dag en dynamisk utvikling. For Argentina og Latin Amerika betyr dette øket velstand og fremtidstro for nye befolkningsgrupper. For oss betyr det ikke bare nye handels- og investeringsmuligheter, men et Latin Amerika som med stigende styrke og autoritet inntar sin rettmessige plass i det mellomfolkelig samkvem. Det vinner vi alle på.

Det er også et kontinent der demokratiet og menneskerettighetene etter perioder med magre kår, har fått gjennomslag som kanskje aldri før. Ikke minst har Argentina under Deres styre. herr President, brutt med fortiden og gjort demokratiet til det bærende prinsipp for samfunnsutviklingen. For dette uttrykker vi vår anerkjennelse.

Det er min overbevisning at det ikke er noen tilfeldighet at Argentina og Latin Amerika opplever en positiv økonomisk utvikling, samtidig som demokratiet som styreform befester sin stilling. Snarere er det tale om en indre sammenheng. Demokratiet er ikke i seg selv en absolutt garanti for økonomisk fremgang. En åpen, bærekraftig økonomi vil imidlertid i det lange løp ikke kunne eksistere i et lukket og ensrettet system.

Herr President;

Avstanden mellom våre to land er en viktig del av forklaringen på at kontakten mellom Norge og Argentina i historisk perspektiv har vært begrenset. Som andre europeiske land, slo imidlertid også nordmenn seg ned i Argentina og ytet sitt bidrag til landets utvikling. Et eksempel er nordmannen Wilhelm Christophersen som midt på 1800 tallet kom til Buenos Aires og i sine brev hjem konstaterte at Argentina var “ fremtidens land med store muligheter for dyktige menn”. Én etter én overbeviste han sine brødre om at lykken lå i Argentina. Resultatet ser man den dag i dag. Såvel Børsen i Buenos Aires som det praktfulle San Martin-paleet, som den dag i dag huser det argentinske utenriksdepartementet, er tegnet av et medlem av Christophersen-familien. Ca 500 km nord for Buenos Aires, ligger det en liten landsby ved navnet Christophersen oppkalt etter den samme norske familien. Det er mer enn hva vi har i Norge !

Historien om Christophersen-familien har også et budskap til oss i dag. De nordmenn som tidlig kom til Argentina, var involvert i skipsfart, havneutbygging, polferder, hvalfangst og fiske – dvs. områder som er, eller har vært, av sentral betydning for begge våre land og for kontakten mellom oss i dag. Vi opplever i dag en øket interesse for Argentina fra norsk næringslivs side. Det er et gledelig tegn som vi slutter opp om fra myndighetenes side. Deres besøk og den vekt man også fra argentinsk side legger på den økonomiske dimensjon i vårt samkvem, viser at det dreier seg om et felles ønske.

Dette er også bakgrunnen for den “Strategiplan for Latin-Amerika”, som ble lansert i fjor og nå følges opp og settes ut i livet. Argentina er i planen et prioritert land der norsk næringsliv øyner nye muligheter, ikke minst innen maritim sektor. Vi ser fram til å videreføre dette arbeid, herunder i forbindelse med mitt planlagte besøk til Argentina senere i år.

Også på det politiske plan har Norge og Argentina utviklet et positivt samarbeid, ikke minst innen FN og vårt felles engasjement i fredsbevarende operasjoner. Argentina og Norge er begge store troppebidragsytere til FN og deltar i mange av de samme fredsbevarende operasjonene. La meg i denne sammenheng også trekke fram det argentinske initiativet til et mer effektivt internasjonalt samarbeid på det humanitære område. Vi støtter det såkalte “Hvite Hjelmer” forslag som De, herr President, lanserte i 1993.

I disse dager pågår i Tromsø i Nord Norge Det 22. møte blant de konsultative parter i Antarktissamarbeidet. Det er et samarbeid som opptar begge land og der vi har en bred og verdifull kontaktflate både på forskningssiden og i den internasjonale forvaltningen av det enorme område Antarktis utgjør. Samarbeidet under Antarktis traktaten er et sjeldent vellykket eksempel på internasjonalt samarbeid i praksis. Det har gjort det mulig å holde kontinentet utenfor våpenkappløpet og politiske konfrontasjoner. I stedet har vi kunnet bruke kreftene på vitenskapelig virksomhet. Mens forskningen og Antarktis som arena for fredelig samarbeid har vært de bærende søyler, står miljøvern i fokus på møtet i Tromsø. Norge og Argentina har et viktig ansvar for trygge miljøet i Antarktis og vi ser med forventning fram til samarbeidet om disse oppgaver.

Antarktis har gjennom debatten om ozonlaget blitt et symbol på betydningen av å møte de store utfordringer verdenssamfunnet står overfor, gjennom felles strategier og tiltak. Internasjonalt miljøvernsamarbeid er her et nøkkelbegrep. Norge deltok aktivt i forhandlingene om Kyoto-protokollen, som vil være avgjørende for å nå målene i FN’s klimakonvensjon. Vi ser med glede frem til å delta på den fjerde partskonferansen til Klimakonvensjonen som vil finne sted i Buenos Aires i november, og vil gjøre det vi kan for at møtet skal bli vellykket.

Herr President:

Nordmenn forbinder Argentina med pampas, storslått natur og et talentfullt folk; med en fargerik kultur, livsutfoldelse, tango og – selvsagt – fotball ! Vi har i dag konstatert at vi deler lidenskapen for denne idrettsgren og at VM i Frankrike nærmer seg med stormskritt. Jeg vet ikke hvilken favorittmotstander Argentina har for finalen. La meg bare si at for Norge ville det være en ære å spille mot den store fotballnasjon som Deres land også er !

Det er min overbevisning at Norge og Argentina har mye å tilføre hverandre.Vi har gjennom Deres besøk etablert verdifull kontakt og lagt forholdene til rette for en styrking av forbindelsene. Det er med glede jeg ser fram til å besøke Argentina og videreføre dialogen med Dem og til å lære Deres land og folk bedre å kjenne.

Jeg utbringer en skål for president Carlos Menem og hans delegasjon, for Argentina og vennskapet mellom våre to land.

Lagt inn 29. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen