Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale til Forum for verdiskapning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 17. november 1998

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale til Forum for verdiskapning

17. november 1998

(Med forbehold om endringer)

Jeg vil få ønske alle deltakere i Forum for økt verdiskaping i næringslivet velkommen til vårt andre møte etter nyoppnevningen.

Erfaringene fra forrige møte viste at Forumet er et nyttig organ for meningsutveksling og debatt, både for Regjeringen og forhåpentligvis også for dere andre. Det gir oss alle en god anledning til å diskutere spørsmål som næringslivet finner viktig, bidra til felles virkelighetsoppfatning og skape gjensidig forståelse for synspunkter. Med den erfaringsbakgrunn og det utgangspunkt hver av dere har, og ikke minst det engasjement dere legger for dagen, føler jeg meg sikker på at vi vil få mange givende debatter i Forumet fremover.

Dagens tema - arbeidsmarkedet - er en naturlig oppfølging av forrige Forumsmøte om kompetanseutvikling i bedriftene. Bakgrunnen for at temaet ble foreslått av Forumets arbeidsutvalg var blant annet at tilgang på kompetent arbeidskraft og press i arbeidsmarkedet henger nært sammen. Den økonomiske situasjonen vi er inne i gjør også arbeidsmarkedet spesielt interessant som tema her.

De senere år har vi hatt en sterk vekst i den innenlandske økonomien, som har kommet både næringslivet, lønnsmottakere og velferdssamfunnet til gode. Sysselsettingen har i løpet av de siste fem årene økt med 235 000 personer, og arbeidsledigheten har gått kraftig ned. Den er nå på ca. 50 000 personer. Dette skal vi glede oss over. Men det er også skjær i sjøen. Det er mangel på arbeidskraft over hele landet og i flere bransjer. Den kraftige økonomiske veksten kan ikke fortsette, rett og slett fordi vi ikke lenger har så store arbeidskraftsreserver å ta av. Det har som følge av dette oppstått et press i økonomien som blant annet kom til uttrykk ved vårens lønnsoppgjør. Fortsetter en slik utvikling der kostnadene til norsk næringsliv stiger raskere enn i andre land, vil resultatet – over tid - bli nedbygging av konkurranseutsatt sektor og tap av arbeidsplasser. Kommer en for langt har vi tidligere sett at en ikke kan rette opp en slik situasjon uten å få en stor arbeidsledighet over lengre tid.

Når en diskuterer arbeidsmarkedssituasjonen kommer en ikke utenom virkningene av finanspolitikken. Budsjettdrøftingene er ikke et tema for dagens Forum. Jeg synes likevel det er nødvendig å nevne at Regjeringens hovedsiktemål med årets statsbudsjett er at det skal bidra til å dempe presset på arbeidsmarkedet og bidra til lavere renter. Det er fortsatt Regjeringens målsetting for budsjettdrøftingene i Stortinget at det vedtas et ansvarlig budsjettopplegg som kan ha denne virkningen i økonomien.

For å bidra til økt tilgang på arbeidskraft tok Regjeringen initiativ til et utvalg – Blaalidutvalget - som har sett på reglene for arbeidsutleie og arbeidsformidling. Forslaget er nå på høring. Regjeringen ser også behov for å bedre fleksibiliteten i arbeidsmarkedet innenfor de rammer som må være der av hensyn til arbeidstakernes rettigheter. Derfor skal det nedsettes et partssammensatt utvalg for å gjennomgå ulike bestemmelser i arbeidsmiljøloven blant annet i forhold til behovene i arbeids- og næringslivet. Jeg håper at vi gjennom denne prosessen kan komme fram til løsninger som gjør det lettere for bedriftene å få tilgang på nok kvalifisert arbeidskraft.

Samtidig er det fortsatt altfor mange mennesker som står utenfor arbeidsmarkedet og ikke får ta del i det oppsvinget vi har opplevd i norsk økonomi. Dette er en stor belastning for de det angår, en belastning som for mange kanskje oppleves enda større enn tidligere for de relativt sett færre som blir stående utenfor. Vi må også forsøke å identifisere hvilke sperrer det er som hindrer at enda flere av de som er interessert i arbeid ikke kan finne dette. Både arbeidstagere og arbeidsgivere vil tjene på å gjøre terskelen for inntreden i arbeidslivet lavere, og også regjeringen er innstilt på å se på forskjellige virkemidler som kan bedre denne situasjonen.

Fordi vi ønsker oss et fremtidsrettet forum, som er i forkant av de politiske prosesser, er det viktig at vi her i dag også prøver å se arbeidsmarkedssituasjonen i et noe lengre perspektiv. For noen år tilbake var problemet høy arbeidsledighet, mens dagens situasjon er et press i arbeidsmarkedet. Hvilke utviklingstrekk kan vi forvente fremover, og hvilke mulige tiltak har vi for å komme i forkant av denne utviklingen? Dere har alle fått tildelt et faktagrunnlag som er utarbeidet av arbeidsgruppen som ble nedsatt av Arbeidsutvalget. Dette, etter min oppfatning gode bakgrunnsmaterialet, tror jeg kan være et nyttig bakteppe for dagens debatt.

For å få mer tid til debatt i Forumet har vi denne gangen begrenset oss til en innleder. Vi har bedt Victor Norman, professor i økonomi og nyvalgt rektor ved Norges Handelshøyskole, holde et innlegg om hvilke utfordringer fremtidens arbeidsmarked vil bringe, og hvordan grunnlaget for fremtidig verdiskaping kan styrkes. Med sin sterke faglige tyngde og gode innsikt i samfunnslivet, tror jeg innlegget kan gi et godt grunnlag for en den påfølgende diskusjon. Like etter innlegget vil det være muligheter for oppklarende spørsmål.

Etter innledningen og før debatten har vi lagt opp til en pause på en halv time, med servering av lett mat og forfriskninger. I den påfølgende debatten er det åpent for replikkvekslinger. Mot slutten av møtet - som skal være ferdig til klokken seks - vil jeg be nærings- og handelsminister Lars Sponheim om noen oppsummerende kommentarer. Til slutt er det som sist satt av tid til ”Et åpent kvarter”. Her er det anledning for dere alle å ta opp saker som dagsorden ellers ikke gir anledning til. Jeg vil selv benytte anledningen til å be om forslag til tema for vårt neste møte.

Jeg håper dere alle vil bidra med den erfaringsbakgrunn hver av dere har. Dersom dere skulle ønske å bidra med innspill, som av en eller annen grunn ikke lar seg gjennomføre på møtet, vil jeg som sist oppfordre dere til å legge det igjen skriftlig eller sende det til sekretariatet i Nærings- og handelsdepartementet.

Da har jeg gleden av å introdusere vår innleder i dag – Victor Norman.

Lagt inn 17 november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen