Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Fellesmøte mellom Nordisk Råd og Baltisk forsamling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Riksdagen, Helsingfors, 8. februar 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Fellesmøte mellom Nordisk Råd og Baltisk forsamling

Riksdagen, Helsingfors, 8. februar 1999 (med forbehold om endringer)

Det er hyggelig å møtes igjen, nordiske og baltiske parlamentarikere og regjeringsrepresentanter. Mange av oss har lenge fulgt den baltiske demokratiseringen. Tidligere i dag møttes de nordiske og baltiske statsministrene. Nå er vi alle samlet her i Finlands Riksdag.

Norge har helt fra starten av sluttet opp om det finske initiativet til en nordlig dimensjon i EU.

Flere av de oppgavene som dette initiativet tar sikte på å løse, er så store og sammensatte at det kreves bred internasjonal innsats.

Den viktigste målsettingen er å integrere Russland i europeisk samarbeid.

Vår egen felles grense med Russland gjør at Norge har en særlig forståelse av problemene i Nordvest-Russland. Vi søker å bidra med offentlig innsats og privat hjelp til å forsterke det grenseoverskridende samarbeidet i Barentsregionen. Samtidig gjør det sterke russiske militære nærværet i Kola-området at vi søker å fremme tillitsskapende tiltak på det sikkerhetspolitiske området.

I forhold til Nordvest-Russland har vi særlig prioritert arbeidet med opprydding av atomavfallet, og forebyggende arbeid på miljøsiden.

Jeg vil i dag særskilt nevne to organisasjoner med stor betydning for EUs og vårt felles arbeid med en nordlig dimensjon.

For det første: Østersjø-området. I den norske formannskapsperioden i Østersjørådet, som starter 1. juli i år, ønsker vi å styrke den internasjonale innsatsen her.

For det andre: Gjennom det norske formannskapet i Barentsrådet, der også Europakommisjonen deltar, har vi tatt flere initiativ til hjelpetiltak for denne regionen. Vi arbeider systematisk for å få til en mer omfattende internasjonal innsats for å avhjelpe den vanskelige situasjonen, særlig i Nordvest-Russland.

De norske forventningene til EUs nordlige dimensjon er i stor grad knyttet til det nordiske samarbeidet og vissheten om at de påtroppende nordiske EU-formannskapene i tur og orden vil vektlegge nettopp dette satsningsområdet.

Vi har her et godt samarbeid med finske myndigheter. Vi legger blant annet opp til fellesseminarer om den nordlige dimensjon så vel i Moskva som i Paris.

Vårt håp er at vi sammen kan bidra til å redusere spenninger. Vi vil sammen fremme økonomisk vekst, vi vil fremme samarbeid og samhandel. I så måte er EUs nordlige dimensjon ett viktig bidrag i utviklingen av et nytt Europa.

Norge er rede til å bidra, ikke minst gjennom formannskapene i Østersjørådet og Barentsrådet.

Lagt inn 10. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen