Statsminister Kjell Magne Bondevik
FNs internasjonale eldreår
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Statsministerens kontor
Oslo, 1. oktober 1999
Tale/innlegg | Dato: 01.10.1999
Statsminister Kjell Magne Bondevik
FNs internasjonale eldreår
Den internasjonale eldredagen, Oslo, 1. oktober 1999
(med forbehold om endringer)
1999 – det siste året i dette årtusen – er FN’s eldreår. Jeg vil i dag lansere begrepet ”Generasjon Xtra”. I dette ligger noen kjensgjerninger:
Vi lever lengre – 5-6 år lengre i dag enn for 50 år siden. I løpet av de neste 50 årene kommer vi kanskje til å leve 7-8 år lengre enn i dag. Disse ekstra årene for den eldre generasjon blir flest gode år: innholdsrike, meningsfylte og aktive år. 60-åringer flest kan ha 20 år foran seg, de fleste av disse som sunne år.
Det vokser fram en ny generasjon av ekstra gamle. Dette er mennesker med bra utdanning, god økonomi og kjøpekraft, og med muligheter til å reise.
Våre gamle, med lang erfaring, også fra yrkeslivet, kan dessuten delta mer aktivt i politisk sammenheng i samfunnet.
Det internasjonale perspektiv
På den internasjonale eldredagen må vi se ut over landets grenser. De fleste gamle lever i andre deler av verden: ca. 60% av alle eldre bor i u-land. Dette utgjør i dag ca. 580 millioner eldre, ca. 1 000 ganger flere enn i vårt land. Og om 20 år vil antallet være 1 milliard eldre i u-landene.
I mange u-land blir folk flest ikke mer enn 50 år. I Norge er gjennomsnittlig levealder nesten 80 år. Samtidig fødes det færre barn - i noen av verdens største land mindre enn halvparten pr. år i forhold til for 20 år siden. Dette betyr at det blir forholdsvis flere gamle i alle deler av verden.
Det er fattigdommen som er den største trusselen for eldre i den tredje verden. Derfor må de rike land, slik som Norge, ta et ansvar for en mer rettferdig økonomisk verdensorden, en aktiv utviklingspolitikk.
Eldre i vårt eget land
Ikke alle eldre har det godt i vårt land.
Selv om våre 600 000 pensjonister har en av verdens beste pensjonsordninger, er det mange som sliter tungt.
Derfor er utfordringene i eldreomsorgen store. Det trengs en satsing på de eldre. Et samlet Storting har vedtatt å bruke 30 milliarder kroner ekstra over 4 år, nettopp på vår generasjon Xtra.
En aktiv alderdom
Aldri tidligere i historien har vi hatt muligheter til en så god alderdom. Vi har eldreråd i alle landets fylker og kommuner. Tusenvis av eldre er engasjert i pensjonistforeninger, humanitære og frivillige organisasjoner, menigheter og eldresentre. Det gir en spennende generasjon Xtra.
Eldre mennesker er en ressurs i samfunnet. Vi trenger de eldres erfaring og innsikt – vi trenger besteforeldre! De eldre fortjener en verdig alderdom. Ikke bare som en takk for hva de har gjort, men i respekt for hva de er: kulturbærere fra vår egen nære histrie. Som kan gi oss en ekstra ballast på vei inn i et nytt årtusen.
Lagt inn 1. oktober 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen