Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

KrF prioriterer helse og eldreomsorg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Bergen, 21. august 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

KrF prioriterer helse og eldreomsorg

Hordaland Kristelig Folkepartis valgkampåpning, Torvallmenningen Bergen, 21. august 1999 kl. 11.15

Med forbehold om endringer

Ved stortingsvalget i 1997 fikk KrF et gjennombrudd på landsplan. Mitt håp er at våre lokale politikere og tillitsvalgte får et tilsvarende løft ved årets kommune- og fylkestingsvalg.

Hordaland er tradisjonelt et sterkt fylke for KrF - og Bergen en viktig by. I Bergen har dessuten KrF en meget god ordfører, Ingmar Ljones som har vist hva han duger til. Gi han fornyet tillit.

Bergen er en flott by som by har mye den kan vise til. Et område der Bergen nå går foran er innen miljø. Bergensprogrammet for byutvikling, transport og miljø er et meget viktig og langsiktig tiltak, som kan bedre bymiljøet på varig basis. Det er nyskapende på flere områder og kjennetegnes av faglig bredde ved at arealbruk, transport og miljø sees under ett, med sikte på at trafikkveksten skal dempes. Byutviklingen skal gi mindre transportbehov og legge til rette for kollektivtrafikk. Jeg har også merket meg det gode og forpliktende samarbeidet som er mellom Bergen kommune og næringslivet om miljøspørsmål.

Vi har fantastiske naturressurser. Det er et stort ansvar å ta vare på denne delen av skaperverket og sikre kommende generasjoners velferd og miljø. Det er nødvendig med samspill mellom stat og kommune. Bergen viser vei for en mer miljøvennlig byutvikling.

Selv om det er et lokalvalg håper jeg at arbeidet vi gjør i Regjeringen bidrar til å synliggjøre den politikk og de verdier KrF står for, verdier som også vil være viktige lokalt. Etter mange års Arbeiderpartistyre, er det en sentrumsregjering som leder landet inn mot tusenårsskiftet.

Etter flere års overoppheting av norsk økonomi fikk vi i fjor et kraftig oljeprisfall og finanskriser preget verdensøkonomien. Sentrumsregjeringen tok utfordringen. Vi la fram et stramt statsbudsjett. Og i år har Norges Bank redusert renta fire ganger! Vi er på rett vei. Renta går ned!

Mange økonomer og politikere var redde for at oppgangskonjunkturen i 90-åra skulle ende i en krasjlanding for norsk økonomi – og kraftig økning av arbeidsledigheten. Sentrumsregjeringen tok utfordringen. Gjennom budsjett- og inntektspolitikken er norsk økonomi stabilisert. Sysselsettingen holder seg høyere enn mange eksperter spådde. Vi er på rett vei. Tallet på arbeidsledige er 14 000 lavere enn under Jagland-regjeringen.

Samtidig som vi har brakt økonomien på trygg grunn, har vi tatt fatt på andre utfordringer. En hovedsak er å bedre tilbudet for eldre og syke!

Vi skal kjennes igjen på at vi konsekvent står fast ved vår forpliktende hovedsatsing: Helse og eldreomsorgen skal styrkes! Jeg gjentar: Helse og eldreomsorgen skal styrkes! Det sa vi i fjor, og det står vi ved – i år, neste år, og neste år, og neste år! Det skal være et kjennemerke på Kristelig Folkeparti – og på sentrumsregjeringen.

Vi skal ikke slenge fete valgløfter i hytt og pine, men stå på i kampen for eldre og syke. Viktige vedtak er vunnet, helse-Norge skal nå styrkes gjennom forpliktende opptrappingsplaner:

  • En 4-årig plan for utstyr ved sykehusene.
  • En 5-årig kreftplan.
  • En 8-årig plan for psykisk helse.

Helse er en viktig verdi. Vi skal forbedre sykehusene og helsetilbudet. Ved mer innsatsstyrt finansiering har aktiviteten i sykehusene blitt økt. Og resultatene begynner å komme. Tall fra 15. juni viser at nedgangen i brudd på ventelistegarantien er på 12 prosent! Det er det laveste antall brudd på ventelistegarantien som er registrert etter at 3-månedersgarantien ble innført!

Vi skal gjøre helse-Norge bedre! Det er mye å rette på, men vi er på rett vei!

Eldreplanen fra 1997 følges nå opp ved at kommunene oppretter nye årsverk og bygger ut nye boenheter for de eldre – både enerom og omsorgsleiligheter. Mye gjenstår, men vi er på rett vei også i eldreomsorgen.

I løpet av 1990-årene har forskjellene i levekår økt i Norge. Arbeiderpartiet benektet det i sin regjeringstid. I utjamningsmeldinga har vi dokumentert at forskjellene økte. Vi lovet foran valget i 1997 å gå inn for en økning av minstepensjonen med hele 1 000 kroner måneden. Noen kalte forslaget ”kvalmende”. Men vi holdt vårt løfte, og nå bekrefter Statistisk Sentralbyrå at reformen hadde en betydelig sosial utjamningseffekt. Det var tidenes største økning av minstepensjonen. Men det fortjente de fattigste blant våre eldre. Dette er solidaritet i praksis! Det er sentrumspolitikk i praksis.

Vi vil gi de eldre større trygghet. Og vi vil gi folk flest større trygghet! Kriminaliteten har gjennom lang tid økt i Norge. Problemet er alvorlig. Det satses offensivt på mange fronter for å redusere ikke minst vold og vinningsforbrytelser. Halvårsstatistikken fra politiet viser at det nytter: Færre voldsforbrytelser. Færre vinningsforbrytelser, ikke minst gjelder det grovt tyveri fra hus, hytter og motorkjøretøyer. Og - færre anmeldte narkotikaforbrytelser. Vi skal glede oss over nedgangen i slik kriminalitet, og skjerpe innsatsen ikke minst mot ransbølgen. Vi vil et tryggere Norge!

Skritt for skritt legger vi en ny kurs for Norge!

Skal framtidens Norge bli et godt samfunn for våre barn, må vi bygge det på bærekraftige fellesverdier som tåler tidens slitasje! Som viderefører det beste i vår kulturarv! Som borger for åpenhet, frihet og toleranse i samfunnet, uten at vi mister vårt eget fotfeste, vår egen identitet og våre egne røtter! Vårt svar er klart – vi skal bygge på de kristne, humanistiske og demokratiske verdiene!

Vår samfunnsvisjon er å skape:

  • et solidarisk Norge, der vi deler godene og sikrer velferden for alle.
  • et tryggere Norge, med mindre kriminalitet og med helse- og omsorgstilbud når du trenger det!
  • et nyskapende Norge, der vi gjennom kunnskap og ny teknologi, forskning og regelforenkling utløser innsatsvilje og fornyelse, vekst og sysselsetting i norsk næringsliv og kulturliv!

Sentrumsregjeringens arbeid på nasjonalt plan må følges opp rundt i landets fylker og kommuner. Alle våre representanter i kommunestyrer og fylkesting skal stå som garantister for viktige fellesskapsverdier - for solidaritet, trygghet og nyskaping i lokalsamfunnet. Godt valg!

Lagt inn 25. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen