Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Middagstale for Vietnams statsminister Phan Van Khai

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Akershus slott, Oslo, 27. september 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Middag for Vietnams statsminister Phan Van Khai

Akershus slott, Oslo, 27. september 1999

(med forbehold om endringer)

Ærede statsminister,
fru Nguyen Thi Sau,
mine damer og herrer.

Vietnam er en viktig samarbeidspartner, både bilateralt og i internasjonale fora. Derfor er det en stor glede å ønske Dem, statsminister Phan Van Khai, Deres kone og resten av den vietnamesiske delegasjonen velkommen.

Jeg og mange her i kveld er blant dem som vokste opp da det geografisk fjerne Vietnam rykket oss inn på livet som følge av den ulykksalige krigen. Denne krigen skulle bli skjellsettende for en hel generasjon og var et vannskille i internasjonal politikk.

Nå har freden hersket i snart 25 år, og Vietnam er et land i fremgang og vekst.

Norge og Vietnam har kommet hverandre stadig nærmere. Det er spennende at en viktig del av samarbeidet i nyere tid er basert på et av våre felles trekk - oljeforekomstene.

Allerede i de første årene etter den vietnamesiske gjenforeningen ble det etablert et norsk-vietnamesisk samarbeid om lovgivning innen petroleumssektoren. I dag er PetroVietnam en viktig samarbeidspartner for Statoil. Dette bærer Deres program i morgen bud om, statsminister.

Åpningen av norsk ambassade i Hanoi i 1996 og den hyppige besøksutvekslingen som har fulgt, styrker næringslivssamarbeidet. Det finnes vel knapt noen bedre illustrasjon på globalisering enn at to land, så langt fra hverandre geografisk og kulturelt, samler seg om felles interesser som ikke kjenner grenser.

Besøket Deres forgjenger Vo Van Kiet avla i Oslo i 1995, statsminister Gro Harlem Brundtlands besøk i Vietnam i 1996 og utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsons besøk i fjor høst viser at begge land legger vekt på å utdype samarbeidet og den viktige, personlige kontakten.

De siste årene har verdenskartet forandret seg radikalt. Øst- og Sørøst-Asia har en ny rolle som følge av politisk åpning og økonomisk vekst. Vietnam er en viktig aktør.

Finanskrisen i Asia i 1997 og 1998 ga store utfordringer. Heller ikke Vietnam slapp unna ringvirkningene. Samtidig har den økonomiske reformpolitikken, ”Doi Moi”, som De, statsminister, er en representant for, bidratt til å redusere konsekvensene.

Mange land har erfart at arbeidet for en åpen og markedsorientert økonomi er knyttet til en politisk utvikling mot et mer demokratisk samfunn. En videreføring av reformprosessen vil derfor få positive virkninger for samfunnet som helhet.

Overgangen til markedsøkonomi er også et viktig skritt for å åpne seg mot det internasjonale samfunnet og knytte seg til nye partnere. Norge har ønsket det vietnamesiske medlemskapet i ASEAN velkommen, og vi støtter Vietnams ambisjoner om å bli medlem av Verdens handelsorganisasjon.

Nettopp når det gjelder naturressurser, har Norge og Vietnam slående mange felles trekk. Disse skaper felles behov og felles muligheter.

Som Norge har Vietnam en lang kystlinje og fossefall, i tillegg til olje- og gassforekomster. Fiske og skogbruk er viktige næringsveier i begge land.

Dette gir grunnlag for et fruktbart samarbeid.

Den norske regjeringens handlingsplan for Asia har stimulert til økt næringslivssamarbeid med asiatiske land. Handlingsplanen har båret frukter, også i forhold til Vietnam. En rekke norske bedrifter er i dag etablert i Deres land.

Samtidig er det muligheter for mer omfattende økonomiske forbindelser, spesielt innen vannkraft, fiskeforedling, telekommunikasjon, skipsfart og andre maritimt relaterte aktiviteter. Det er på sin plass at det i forbindelse med Deres besøk arrangeres et næringslivsseminar, der ledende norske og vietnamesiske bedrifter er representert.

Jeg ønsker å vektlegge samarbeidet vi har etablert i multilaterale fora. Gjensidig støtte i internasjonale organer er en naturlig konsekvens av sammenfallende interesser. Vi har med stor glede merket oss Vietnams engasjement for barns rettigheter og den internasjonale barnekonvensjonen.

Det såkalte 20/20-initiativet og det internasjonale oppfølgingsmøtet som ble holdt i Hanoi i oktober 1998, blant annet med deltakelse fra den norske utviklingsministeren, viser hvordan sosial sektor er blitt et prioritert samarbeidsområde for begge land.

Utviklingssamarbeidet mellom Norge og Vietnam er omfattende og gjensidig utbytterikt, med basis i Memorandum of Understanding Concerning Development fra 1996 og påfølgende årlige programgjennomganger. Utvidelsen av MoU til også å gjelde sosial sektor er gledelig.

La meg få ønske Dem og Deres kone velkommen til Norge. Jeg håper Dere får et innholdsrikt og hyggelig opphold her i landet.

Jeg vil utbringe en skål - for samarbeid og vennskap mellom Norge og Vietnam, - for statsminister Phan Van Kai og fru Nguyen Thi Sau, - for alle andre nordmenn og vietnamesere som er tilstede i kveld.

Lagt inn 28. september 1999av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen