Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Middagstale til Polens statsminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Akershus slott, Oslo, 5. mai 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Regjeringsmiddag for Polens statsminister

Akershus slott, 5. mai 1999

Ærede statsminister,
Fru Buzek,
Mine damer og herrer,

Jeg fornemmer historiens sus når jeg nå har gleden av å ønske Dem velkommen, statsminister Buzek. De representerer for oss et stort og viktig naboland, en alliert i NATO, et fritt og demokratisk Polen som endelig har kommet hjem igjen til Europa.

Frihetsbølgen startet med revolusjonshøsten for ti år siden. Selv besøkte jeg (som parlamentariker) Polen i januar 1989. Jeg hadde samtaler med Lech Walesa i Gdansk og med representanter for solidaritet i Warszawa. Vi skjønte at noe var på gang. Noen måneder senere var omveltningen et faktum! For ti dager siden deltok vi begge på NATO-toppmøtet sammen med de øvrige nye og gamle medlemmer av det transatlantiske fellesskap som har sikret frihet og fred i Europa i 50 år.

Ringen er dermed sluttet for alliansen mellom våre to land. Norge og Polen kjempet på samme side mot okkupasjonsmakten under den andre verdenskrigen. Polens innsats i kampene rundt Narvik i 1940 er et bånd som alltid vil binde oss sammen.

Norge gjenvant sin frihet i 1945, mens kommunismen vant frem i Øst-Europa. Men i Polen var det alltid folkelig opposisjon mot regimet. Kirkens sterke stilling var viktig. Valget av kardinal Karol Wojtyla til pave i 1978 styrket motstanden mot kommunismen. Tildelingen av Nobels fredspris til Lech Walesa i 1982 var en forløper til de endringer som skulle komme noen år senere.

Den kristne kulturarven binder våre folk sammen. Båndene mellom Norge og Polen går langt tilbake. Kong Olav Tryggvason, som begynte kristningen av Norge på slutten av 900-tallet, giftet seg med en polsk prinsesse. Han sørget meget da hun døde altfor ung. Olav den Hellige, som døde i 1030, er velkjent som helgen i det katolske Polen. Og et av kirkebyggene til den polske lutherske kirke - som De tilhører, herr statsminister - ligger i Schlesien og har stavkirken fra Vang i Valdres som sin kjerne.

I dag kan man spørre hvordan nordmenn i 1840-årene kunne selge dette klenodiet fra 1100-tallet til kongen av Prøysen, som lot det frakte over fjell og hav. Men ikke mange i Norge forstod da hvilke skatter våre middelalderkirker er. Derfor er vi glade for at Vang stavkirke er bevart i Polen som ”Bergskirche unserer Erlöser zu Wang”, i et område der Europas tradisjonelle trebyggeskikker holdes i hevd.

Polens historie er gripende og dramatisk. Norske skoleelever har i generasjoner lest forfatteren Johan Sebastian Welhavens dikt ”Republikanerne”. Dette diktet skrev Welhaven i Paris. Der møtte han en landflyktig polakk som fortalte om den polske frihetsreisningen som ble slått ned i 1830.

Polske kunstnere har også latt seg inspirere av Norge. Komponisten Witold Lutoslawski tilbrakte lengre perioder av sitt liv her i landet. Det er derfor ingen tilfeldighet at hans musikk står på programmet for morgendagens konsert.

I litteraturen har Polen utmerket seg, blant annet da Wislawa Szymborska i 1997 fikk nobelprisen for sin lyrikk. Henryk Sienkiewicz har vært like populær i Norge som i mange andre land. Vår egen dramatiker Henrik Ibsen har en sikker plass på polske scener. Tilsvarende gjensidig er vår beundring for Chopin og Grieg.

Polen spiller nå en stadig mer aktiv rolle i Europa. Som formann i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa i fjor gjorde Polen en stor innsats som pådriver for fred, demokrati og menneskerettigheter. Nå er det Norge som viderefører OSSEs viktige arbeid.

Kosovo-konflikten har stilt oss overfor nye utfordringer for europeiske verdier og sikkerheten på vårt kontinent. Gjennom det nye NATO spiller våre land en sentral rolle i arbeidet for å finne en løsning på konflikten.

Samtidig må vi innse at varig stabilitet og utvikling på Balkan bare kan oppnås gjennom integrasjon i det europeiske verdifellesskapet. Vi må bidra til at alle folkegrupper i regionen inkluderes, og at ingen isoleres.

Østersjørådet er et viktig forum i vårt nærområde. Polen hadde formannskapet i 1994-95 og fra juni overtar Norge ledelsen. Det markerer Regjeringens vektlegging av samarbeidet i Østersjøregionen, som politisk, strategisk og økonomisk får økende betydning i europeisk og internasjonal sammenheng.

Jeg har selv tatt initiativ til et styrket energisamarbeid rundt Østersjøen. Den politiske erklæringen og den kommersielle avtalen om gassforsyninger som ble undertegnet tidligere i dag, er et ledd i dette arbeidet.

Polen har ambisjoner om EU-medlemskap. Som fremtidig EU-medlem vil Polen bli Norges partner innen rammen av EØS-samarbeidet. Det vil bringe oss enda nærmere hverandre økonomisk.

Næringslivssamarbeidet utvides. Norske bedrifter er etablert innen et mangfold av bransjer - også i sektorer som tradisjonelt ikke har vært en del av norsk satsing ute, som media og kjøpesentre. Den brede aktiviteten viser at Polen anses som et hjemmemarked for mange norske selskaper. Mye ligger til rette for økte investeringer i fremtiden. I morgen holdes et næringslivsseminar i regi av Norges Eksportråd, hvor utvidet handel og samarbeid står på dagsordenen.

Ærede statsminister,

Deres besøk markerer et høydepunkt i de norsk-polske forbindelsene. På vegne av Regjeringen ser jeg frem til videre samarbeid til det beste for våre folk og for Europas fremtid.

La meg utbringe en skål for Republikken Polen og for det polske folk.

Skål.

Lagt inn 6. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen