Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Sikkerhetsdagene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Stavern, 5. juli 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Sikkerhetsdagene

Stavern, 5. juli 1999 (med forbehold om endringer)

Kjære arrangører av ”Sikkerhetsdagene i Stavern” og øvrige tilstedeværende!

Det er sikkert med velberådd hu at sikkerhetsdagene er lagt til Stavern, et sted med gamle maritime tradisjoner:

  • Allerede på 1200-tallet var stedet nevnt som en loshavn.
  • Under krigen 1709-1720 var Stavern en av de viktigste baser for norsk-danske krigsskip, og utgangspunkt for postforbindelse til Danmark.
  • På midten av 1700-tallet kom det marinestasjon og marineverft til Stavern, da kalt Fredriksvern.
  • Det Nasjonale Aldershjem for Sjømenn er lokalisert i Stavern.
  • Og, det samme er Minnehallen for Krigsforliste Sjøfolk.

Stavern er dessuten et populært sommerferiested – også for meg og min familie. Vi har nå hatt hytte her i mange år og hatt glede av sjøen og holmene. Dette bringer meg naturlig over til dagens tema, sikkerhet på sjøen.

Våre innsjøer, vassdrag og lange kyststripe, ikke minst her i Vestfold, byr på fantastiske rekreasjons-muligheter, og mange av oss har et forhold til båt. Med stort og smått skal det i Norge i dag finnes ca. 800.000 fritidsbåter. Båtlivet gir en helt spesiell frihetsfølelse, men det er en frihet under ansvar. De fleste er klar over dette, og i løpet av de siste 25 årene har antallet ulykker med fritidsbåt gått ned. Fjorårets 50 dødsulykker innebar imidlertid et klart brudd på denne positive trenden. Tallenes tale var tydelig: Nesten halvparten av de omkomne var påvirket av alkohol, 3 av 4 brukte ikke flyteutstyr, og menn i aldersgruppen 41-60 år utgjorde nesten halvparten av de omkomne. Tallene var altfor høye, og allerede i fjor sommer varslet regjeringen ekstra tiltak.

Disse tiltakene er samlet i regjeringens handlingsplan mot ulykker med fritidsbåter, som ble presentert 14. april i år. Planen omfatter 12 punkter med særlig vekt på holdningsskapende arbeid og tiltak som kan gjennomføres raskt, og skal være spesielt rettet mot de få som ikke viser den nødvendige aktsomhet til sjøs. For inneværende år har Regjeringen, i tillegg til årets bevilgning til Sjøvettkampanjen på 2,25 millioner kroner, som ett av tiltakene i handlingsplanen bevilget 1 million kroner ekstra til det holdningsskapende arbeid, fordelt med kr 500.000 til rådighet for ”Trygg Sommer”-kampanjen og kr. 500.000 til Sjøvettkampanjen. Handlingsplanen innebærer en 44 prosents økning i bevilgningene i forhold til 1998.

Handlingsplanen er resultatet av et samarbeid mellom flere departementer. De sentrale båt- og brukerorganisasjonene har også bidratt, herunder 2 av de 3 arrangører av ”Sikkerhetsdagene i Stavern”, nemlig Redningsselskapet og Norges Båtbransjeforbund.

Det er mitt og regjeringens håp at det iverksatte arbeid med de 12 tiltak i handlingsplanen vil gi en både umiddelbar og på sikt effektiv effekt. Det er videre særdeles prisverdig at Kongsberg-Gruppen, Norsk Båtbransjeforbund, Redningsselskapet og andre aktører i markedet yter sitt til at sikkerheten til sjøs skal bli stadig bedre. Jeg vil imidlertid understreke at det i siste omgang er den enkelte fritidsbåtbrukers respekt for sjøen som er avgjørende for reduksjon av ulykkestallene.

Jeg vil benytte denne anledning til å takke alle ildsjeler som gjør en betydelig innsats for å skape nødvendige holdninger og fremferd for å gjøre sjøen til en plass for rekreasjon og naturopplevelse for oss alle.

En riktig god og trygg sommer til alle!

Lagt inn 5. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen