Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål fra Carl I. Hagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Stortinget, 27. januar 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Svar på spørsmål nr. 1 til spørretime 27. januar 1999 fra representanten Carl I. Hagen

Stortinget 27. januar 1999

"I sin nyttårstale til det norske folk opplyste statsministeren at Regjeringen vil ta et initiativ til en bred mobilisering mot vold og nevnte at et samarbeid mellom hjem, skole, kommuner og frivillige organisasjoner kan bidra til et tryggere samfunn."

Når vil dette initiativ bli presentert og vil gjennomføringen ledes av et eget sekretariat med et adekvat budsjett?”

President,

Allerede i det politiske grunnlaget for sentrumsregjeringen – Voksenåsen-erklæringen – er kampen mot vold og kriminalitet gitt prioritet. Dette ble også understreket i regjeringserklæringen der det bl.a. heter: ”Et samfunn med oversikt og tilhørighet, rettferdig fordeling og gode oppvekstvilkår for barn og unge forebygger kriminalitet. Regjeringen vil øke innsatsen mot hverdagskriminalitet og organisert kriminalitet.”

For å bekjempe volden på offentlig sted, særlig knyttet til utelivet i bysentra, ble det torsdag 2. juli 1998 nedsatt et hurtigarbeidende regjeringsutvalg for å kartlegge virkemidler og foreslå tiltak mot den økende bruk av rå vold som man hadde ferske eksempler på i Oslo.

Planen ”Trygghet i sentrum” ble lagt fram den 22. september. Planen tar i første rekke sikte på å bekjempe vold på offentlig sted i Oslo og andre større bysentra, men flere av forslagene har vesentlig betydning for det voldsforebyggende arbeidet generelt. Noen av tiltakene innebærer en målrettet innsats fra politiets side for å være synlig til stede både for å forebygge og for å kunne gripe inn på et tidlig tidspunkt ved eventuelle voldsepisoder. Det foreslås også at samarbeidet med kommunale etater styrkes for å få til et tverretatlig samarbeid. I det tverretatlige arbeidet inngår kommunale etater, politi og frivillige instanser.

Oppfølging av ”Trygghet i sentrum” skjer etter en egen plan som nå er utarbeidet, sammen med øvrige departementer. Ansvar for oppfølging er lagt til Justisdepartementet. La meg nevne noen av tiltakene som vil bli fulgt opp:

  • Alle kommuner og skoler er pålagt å utarbeide lokale handlingsplaner mot mobbing og vold. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF) og Foreldreutvalget grunnskolen (FUG) har distribuert veiledningsmateriell for arbeid mot mobbing i skolen for lærere, elever og foreldre. Det er utviklet materiell for barnetrinn, ungdomstrinn og for videregående opplæring.
  • Ordningen med skolemegling utvides slik at både grunnskoler og videregående opplæring kan få tilbud om denne ordningen. (Kirke-, utdannings- og forskningsministeren deltar for øvrig på en skolemeklingskonferanse i dag, onsdag).
  • Regjeringen går inn for at både grunnskoler og videregående skoler skal ha egne politikontakter.
  • Barne- og familiedepartementet har en egen tilskuddsordning rettet mot ungdomsarbeid i større byer. Gjennom denne tilskuddsordningen er det de seinere år gitt støtte til en rekke prosjekter og organisasjoner som arbeider for å forebygge og bekjempe vold, rus og kriminalitet.
  • Kommunal- og regionaldepartementet har en rekke tiltak av mer forebyggende art innenfor områdene rasisme og diskriminering, levekår og storby.

Som framgår av det jeg her har nevnt og av Regjeringens handlingsplan ”Trygghet i sentrum” er det foreslått en rekke tiltak som vil bli fulgt videre opp av Regjeringen og de enkelte departementer. Selv skal jeg om kort tid ha et møte med innvandrerungdom og innvandrerforeldre, for å drøfte bl.a. kriminalitetsutviklingen.

Det er også nødvendig med en styrking av politiet. Justisdepartementets fordeling av 1999-budsjettet har resultert i 75 nye stillinger til Oslo, bl.a. for å få et mer synlig politi.

Etter Regjeringens syn er det nå viktig med handling. Ressurser bør settes inn både for å forebygge og for å sikre at forbrytelser blir etterforsket, oppklart, pådømt og straffet. Dette må være viktigere enn å bygge opp et eget sekretariat – med mer byråkrati, slik representanten Hagen foreslår.

Lagt inn 27. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen