Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved åpning av seminaret “Samarbeidsmodeller for Norge og Russland i utviklingen av oljebransjen i nord”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Arkhangelsk, Russland, 27. mai 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik:

Tale ved åpning av seminaret “Samarbeidsmodeller for Norge og Russland i utviklingen av oljebransjen i nord”

Arkhangelsk, 27. mai 1999

Mine damer og herrer.

Tradisjonene for kommersielt samkvem mellom oss er lange – som naboland var det allerede for 200 år siden omfattende samhandel mellom Norge og Russland i nordområdene.

I dag vil dette seminaret utdype mulighetene for et nærmere kommersielt samarbeid mellom Norge og Russland på olje- og gassektoren her i nord.

Opprettelsen av Norsk-russisk energi- og miljøforum mellom våre energiministre i 1992 understreker betydningen av dette samarbeidet. Vi har felles interesse av dialog om energipolitikk, energiadministrasjon, rammeverk, miljø og om industrielt samarbeid på energisektoren. Dette er en port til fremtiden.

Norsk oljeindustri har bygget opp kompetanse gjennom 30 år på norsk kontinentalsokkel. Norske selskaper vil derfor kunne bidra til utvikling av russiske petroleumsressurser i fremtiden.

Russland er i ferd med å etablere ny petroleumsvirksomhet til havs. Nå synes mulighetene for et fornyet samarbeid store. Norsk og russisk olje- og gassindustri har kunnskaper som utfyller hverandre.

I Norge har vi god erfaring med vår politikk om en balansert internasjonal deltakelse i den norske petroleumsvirksomheten. Vi har beholdt nasjonal kontroll over ressursene. Samtidig er økt konkurranse og nytenkning nødvendig og velkomment. Gjennom dialog mellom myndighetene og industrien har vi gjennomført de nødvendige omstillingene.

Norske myndigheter og industrien vil dele sine erfaringer med russiske partnere.

Jeg ønsker lykke til med seminaret. Siktemålet må være at vi som naboland på ny blir aktive samarbeidspartnere på et område som er svært viktig for oss begge.

Takk for oppmerksomheten.

Lagt inn 1. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen