Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved frokost med representanter for norsk og russisk næringsliv i Moskva

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Moskva, 28. mai 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik:

Tale ved frokost med representanter for norsk og russisk næringsliv

Moskva, 28. mai 1999

Mine damer og herrer.

I går innledet jeg mitt offisielle besøk i Russland i Arkhangelsk, i denne gamle byen ved ishavet, arnestedet for den norsk-russiske pomorhandelen.

I Arkhangelsk og i dag i Moskva møter jeg representanter for norsk og russisk næringsliv - den nye pomorhandelen, om man vil. Nærmere 110 norske bedrifter arbeider nå i Russland.

Avtalen mellom Norge og Russland om handel og økonomisk samarbeid ble inngått i 1996 under president Jeltsins statsbesøk i Norge. Avtalen om teknologisk og vitenskapelig samarbeid ble inngått under kong Haralds statsbesøk i Russland i mai i fjor. Disse avtalene er kjerner i det større nettverket av tosidige avtaler - på statlig nivå, og mellom selskaper på begge sider av grensen.

Å inkludere Russland i det større internasjonale rammeverket er en viktig oppgave. Norge arbeider for at Russland kan tre inn som medlem i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Samarbeidet i Barentsregionen har fått en fast form. Vi legger vekt på det regionale aspektet i arbeidet. I Østersjørådet overtar Norge formannskapet fra 1. juli.

Disse og andre bestrebelser fra myndighetshold løper sammen i én ambisjon: Legge forholdene til rette for økt samkvem, politisk og økonomisk.

Myndigheten setter rammene. Og så er det opp til dere, norske og russiske venner og næringslivsrepresentanter, å bygge lønnsom virksomhet.

Dette er håpet: Optimisme og realisme må gå hånd i hånd. Jeg ønsker norsk og russisk næringsliv lykke til med fortsatt satsing for vårt felles beste.

Lagt inn 1. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen