Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved lunsj gitt av Russlands statsminister Sergej Stepasjin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Moskva, 28. mai 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik:

Tale ved lunsj gitt av Russlands statsminister

Moskva, 28. mai 1999

Herr statsminister og fru Stepasjina, mine damer og herrer, kjære norske og russiske venner.

Takk for den varme velkomsten min kone og jeg har fått både i Arkhangelsk og her i Moskva.

”Moskva, hvor mange årer løper ikke sammen i russiske hjerter i dette ene begrepet.
Hvilke rikdommer bærer det ikke i seg”, skrev dikteren Pusjkin.

Min kone og jeg ser frem i løpet av denne dagen til å gjøre oss kjent med noen av disse rikdommene.

Jeg gratulerer Dem, herr statsminister, med utnevnelsen i Deres viktige embete. Det vil være en glede å kunne ønske Dem og Deres kone velkommen til Norge på gjenbesøk.

Forbindelsene mellom de to nabolandene i nord – Norge og Russland – er mer omfattende enn noensinne. Gjennom president Boris Jeltsins besøk til Norge i 1996 og vårt kongepars besøk til Russland for et år siden har vi for første gang i vår historie utvekslet besøk på statsoverhodenivå.

Mitt besøk er det første offisielle norske statsministerbesøket i grannelandet Russland på 25 år. Jeg er glad for at jeg kan føre kontakten videre.

Arkhangelsk i det høye nord er knyttet til Norge med lange og gode tradisjoner - byen var et tyngdepunkt for pomorhandelen. Derfor var det en særlig glede for meg å innlede besøket der.

Mange av de viktigste tosidige samarbeidsoppgavene - arbeidet for atomsikkerhet, miljøvern og økonomisk samarbeid - er knyttet til nordområdene. I fremtiden vil samarbeidet i petroleumssektoren bli en bærebjelke i våre økonomiske forbindelser.

Samarbeidet i Barentsregionen har fått en fast form. Det er også bakgrunnen for at fylkesordførerne i de tre fylkene som deltar i Barentssamarbeidet, samt sametingets president inngår i min delegasjon. Vi ser frem til et fruktbart samarbeid med Russland når Norge neste måned overtar formannskapet i Østersjørådet. Vi ser også frem til oppfølgingen av Den europeiske unions perspektivplan for en særskilt "nordlig dimensjon".

Enighet om grensedragning og premisser for samarbeid i et særlig definert område vil utvide mulighetene for samarbeid på kontinentalsokkelen i Barentshavet. De løpende embets- og ekspertdrøftelser er konkrete og konstruktive.

I tusen år har vår felles landegrense vært Europas fredeligste. Vår avtale om bygging av ny russisk grensestasjon vil lette samkvemmet mellom innbyggerne på begge sider.

Vi må sikre at den felles innsatsen for forvaltning av fiskeressursene i Barentshavet kan fortsette med samme effektivitet. Det krever at vi tilpasser våre forvaltnings- og kontrolltiltak.

Arbeidet med å sikre kjernefysisk avfall på Kolahalvøya har høyeste prioritet. Og vi må søke effektiv medvirkning fra militære instanser.

Derfor håper vi at enkelte prinsipper fra rammeavtalen som ble undertegnet for et år siden, i nærvær av president Jeltsin og kong Harald, kan få multilateral anvendelse.

Finanskrisen i Russland i fjor satte spor etter seg i de økonomiske forbindelsene. Vi kan kanskje nå se tegn til bedring. Men varig utvikling i samhandel og gjensidige investeringer er avhengig av at bedrifter tjener penger, og at de økonomiske og rettslige rammebetingelsene er klare og faste.

Senere i dag skal jeg delta ved åpningen av Telenors kontor i Moskva. Selskapet har engasjert seg med 160 millioner dollar i utbygging av det russiske mobiltelefonnettet.

Det norske selskapet Kværner har i dag inngått en stor kontrakt for nybygg og modernisering av fiskebåter. På høyteknologiens område hilser vi velkommen Norsk Romsenters avtale med Det russiske romfartsbyrået. Dette er eksempler på et viktig innslag i mitt besøk: Troen på at våre land har mye å tilføre hverandre på det økonomiske området.

Herr statsminister, dette besøket finner sted mot bakgrunnen av den tragiske konflikten i Jugoslavia. Sammen med Russland prøvde vi i det lengste å finne en fredelig løsning som kunne hindre overgrepene mot kosovo-albanerne. Dette lyktes ikke, og vi kunne ikke lenger forbli tilskuere til overgrepene. Det er ulike syn på virkemidlene i håndteringen av konflikten i Kosovo. Men det er ingen uenighet om at en politisk løsning er vårt felles mål.

Russlands diplomatiske bestrebelser er høyt verdsatt. Vi håper dette arbeidet fra russisk side fortsetter ufortrødent for å legge grunnlaget for en politisk løsning.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, under norsk formannskap, forbereder nå arbeidet som er nødvendig for økonomisk og politisk gjenreisning i Kosovo. I denne og andre sammenhenger der OSSE er engasjert, legger vi stor vekt på et fortsatt nært samarbeid med Russland.

Herr statsminister, president Jeltsin fremførte overfor kong Harald forslaget om en utstilling om de historiske forbindelsene mellom våre to land.

I dag har vi undertegnet en felles erklæring. Den er et første skritt på veien mot virkeliggjøring av denne ideen.

Russland står foran viktige valg til Riksdumaen. I Norge forbereder vi oss til kommunevalg. Dette er livsnerver for våre demokratiske institusjoner. Jeg ønsker Russlands politikere og velgere lykke til.

Kjære norske og russiske venner, jeg vil be dere alle være med meg i en skål for statsminister Stepasjin og fru Stepasjina, for fremgang og velferd for det russiske folk, og for videre styrking av båndene mellom Norge og Russland

Lagt inn 1. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen