Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved presentasjon av norsk sjømat i Moskva

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Moskva, 28. mai 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik:

Tale ved presentasjon av norsk sjømat

Moskva, 28. mai 1999

Kjære russiske og norske venner.

Det er ingen tilfeldighet at det første offisielle norske statsministerbesøket i Russland på mange år omfatter denne sjømatpresentasjonen.

Norge og Russland er store fiskerinasjoner. Vi har et felles ansvar for forvaltningen av viktige fiskebestander - en oppgave vi skjøtter på en måte vi kan være bekjente av.

Og så vi spiser mye fisk i begge land. Dette har lagt grunnlaget for en gjensidig handel med fisk og fiskevarer.

Russland er et viktig marked for norsk fisk, med en eksport i 1998 på 140 millioner US dollar. Med det er gjensidighet i alt nært samarbeid, også i dette: Norge innførte fisk fra Russland til en verdi av 180 millioner dollar.

I den senere tiden har vi sett en betydelig nedgang i den norske fiskeeksporten til Russland som følge av den vanskelige økonomiske situasjonen fra i fjor høst. Men jeg er glad for at norske fiskeeksportører fremdeles har tro på det russiske markedet.

La oss her se hvordan kokkene tilbereder sine spesialiteter, og smake på resultatene. Og så får vi håpe at russiske fiskespisere også i fremtiden kan glede seg over norsk sild, makrell, laks, ørret og annen god norsk fisk.

Prijátnovo appetíta!

Lagt inn 1. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen