Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Leif Frode Onarheims 65-års-dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 23. august 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tale ved Onarheims 65-års-dag

NHO, Hotel Continental, 23. august 1999

Med forbehold om endringer

Kjære jubilant!

En av de større gleder ved det å være statsminister er å få anledning til å delta i markeringer av mennesker som har gjort seg fortjent til det. Og for å si det som det er, så er det vel noen av de som markeres som har gjort seg mer fortjent til det enn andre.

Leif Frode Onarheim er en av dem!

Det er også en personlig glede i en opphetet valgkamptid å registrere at det er mulig å samle folk som for tiden er mest opptatt av å krangle med hverandre. Jeg tror også at dette er i jubilantens ånd.

Onarheim er en av aktørene i samfunnsdebatten som har en særegen evne til å få politikere fra de fleste leire til å lytte.

I sin tid som NHO-president har han i høyeste grad bidratt til at NHO er en organisasjon man lytter til. NHO har i Onarheims presidentperiode vært gjennom en periode av konsolidering, en prosess som ofte kan gå hånd i hånd med en viss stagnasjon. Det har ikke vært tilfellet i NHO hittil. Jeg tror ikke minst jubilanten har mye av æren for dette.

Ikke minst innenfor områder som etikk og verdier i næringslivet har jeg lært å sette stor pris på hans reflekterte og klarttenkte bidrag. Jeg har god tro på at dette også vil være sentralt i årene som kommer. Den ”lakmus-testen” han selv gir til kjenne i dagens Aftenpost, om han føler at han ”kan diskutere dette med ungene sine”, vitner om en holdning vi gjerne ser mer av i næringslivet i denne ”turbokapitalismens” tidsalder.

I dagens jubileumsomtale i Aftenposten uttaler Onarheim også at han satser på å ”holde det gående i 3-5 år til.” Det er lite ved hans innsats som gjør at dette er en naturlig grense for hans samfunnsengasjement. I sterkere grad enn mange andre er Onarheim opptatt av utfordringer for norske bedrifter på lang sikt.

På en tidvis ubehagelig måte for oss politikere er NHO-presidenten en av de mer utålmodige og pågående talsmenn for norsk næringsliv, en stemme som næringslivet må være takknemlige for å ha på sin side.

Det er en stor glede for meg i dag å få overlevere en hilsen fra Regjeringen, en vase av keramikeren Ragnhild Stuberg, som vi håper kan pryde en plass i ditt hjem.

Vi har gleden av smykke oss med flere av hennes arbeider ved mitt kontor, og tar jeg ikke helt feil så var det også et av hennes arbeider som ble gitt for å smykke ”Folkets Hus” i forbindelse med LOs 100-års-jubileum. Forbindelseslinjene mellom NHO og LO er jo såpass bra at det bør passe…

Gratulerer med dagen!

Lagt inn 25. august 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen