Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tilbudet skal bygges opp, fordommene skal bygges ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Sandvika, Bærum, 6. september 1999

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Tilbudet skal bygges opp, fordommene skal bygges ned

Asker- og Bærumsklinikken, Sandvika, 6. september 1999

(Med forbehold om endringer)

Psykiatrien har vært et av de mest forsømte områdene i vårt helsevesen i mange år. Dette har vi nå gjort noe med. Regjeringen la i fjor fram en 8-årig opptrappingsplan for psykisk helse som har fått bred politisk tilslutning. Økt satsing på informasjon er en del av planen. Fordi vi tror informasjon vil bidra til større åpenhet og alminneliggjøring av psykiske lidelser.

Den åpne samtalen

Koppen som dere drikker kaffe eller te av har en malt logo av en sommerfugl som symboliserer åpenhet og bevegelse. Det skal være med på å symbolisere den åpne samtalen. Det snakkes for lite om psykisk helse, og koppen skal minne om at den åpne samtalen om egen psykisk helse også kan skje over en kopp kaffe på jobb. Selv om vi skal skille jobb og privatliv, er det viktig at kollegaer kan snakke sammen om saker som betyr noe for den enkelte – også om psykisk helse. Det er vanlig å snakke om fysiske plager slik som influensa og ryggproblemer, kreft er vanskeligere å snakke om, og den psykiske helsen er nesten fraværende i samtalene. Dette håper vi skal endres.

Større åpenhet om psykisk helse

Gjennom informasjonsatsingen ønsker vi at det skal skapes større åpenhet om psykiske helse. Den enkelte skal naturligvis selv få sette sine grenser, men det må oppfordres til at dette kan bli et naturlig tema i møter mellom mennesker. Å snakke om de utfordringene som livet byr på, slik som frustrasjon, kjærlighetssorg, skilsmisse etc, bidrar til bearbeiding, hindrer senere opphoping av uløste problemer og kan hindre utvikling av sykdom. Vi trenger ikke si at vi har det bare bra, når vi ikke har det.

Alminneliggjøring av psykisk helse og psykiske problemer

Den åpne samtalen er med på å alminneliggjøre frustrasjoner, og rive av masker som vi putter på oss. Når det skapes større åpenhet om vår egen psykisk helse, er det vår tro at dette også vil skape større forståelse for det å ha psykiske belastninger, gjøre det til en mer vanlig lidelse – og ikke noe som er tabubelagt.

Psykisk syke mennesker blir ofte sett på som farlige, eller iallfall potensielt farlige. Har man en gang vært psykisk syk, er oppfatningen at man alltid er syk eller svakere rustet enn andre mennesker. Dette er selvsagt ikke riktig. Vi ønsker å formidle at selv om noen har sykdommen nærmest hele livet, er andre syk i en kortere eller lengre periode og blir helt frisk igjen.

Kunnskapen i befolkningen er liten om hvordan det er å ha en slik sykdom, og det er som oftest knyttet fordommer til dette.

Oppbygging av tjenestetilbudene og nedbygging av fordommer er parallelle prosesser. Det er en utfordring til kommuner og fylkeskommuner i utbyggingen og omstruktureringen av tjenestetilbudene, og det er en utfordring til oss alle.

Fordommer er i stor grad knyttet til bruk av begreper. Gjennom informasjons-satsingen ønsker vi å legge vekt på begrepet psykisk helse, la det bli en del av vanlig talemåte.

Informasjon

I informasjonsarbeidet vil behovet for kunnskap om psykisk helse bli vektlagt.

Slik kunnskap er nødvendig for å mobilisere egne ressurser når det røyner på og problemene melder seg i form av sykdom. -De aller fleste blir friske igjen og kommer tilbake med et mer realistisk bilde av seg selv og andre. Og med ny og nyttig livserfaring.

Helsevesenet skal gi hjelp når det er nødvendig. Det er viktig å ta signaler om stress, depresjon og utbrenthet på alvor. Jo tidligere man kommer i gang med bearbeidingen av egne problemer, jo større sjanse er det for å forhindre utvikling av mer alvorlig sykdom. Et eksempel er det organisasjonen Voksne for Barn nå gjør gjennom et spennende prosjekt der ungdom hjelper hverandre når hverdagen blir for tøff. Formålet er å hindre at små problemer blir store.

Uttrykket "fra passiv mottaker til aktiv deltaker" skal i større grad inn i helsearbeidet vårt. Med aktiv deltakelse menes å velge å ta ansvar for og kontroll over eget liv. Målet er at flest mulig skal oppleve å ha en god hverdag.

Oppfordring

Til slutt en oppfordring: Ta med dere koppen tilbake til redaksjonen. Koppen er en påminnelse om behovet for den åpne samtalen.

Lagt inn 7. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen