Statsminister Kjell Magne Bondevik
Vivil-lekene 1999
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Statsministerens kontor
Nadderud, Bærum, 29. mai 1999
Tale/innlegg | Dato: 29.05.1999
Statsminister Kjell Magne Bondevik
Vivil-lekene 1999
Nadderud stadion, 29. mai 1999
Det er en stor glede for meg å få komme hit i dag til VIVIL-lekene 1999. De første VIVIL-lekene fant sted i 1979, slik at årets leker er de 20. VIVIL-lekene.
VIVIL-lekene er åpne for alle, så her kan alle som ønsker det delta. Jeg vet at det kommer ca 650 deltakere og ca 300 ledere hit fra hele landet. Det kommer også deltakere fra Russland, Estland og Polen. VIVIL-lekene med rette kan kalles et stort idretts-arrangement med internasjonal deltakelse.
Idrett kan være både lek og alvor, og begge deler har nok også sin plass her, men samtidig er VIVIL-lekene et arrangement der idrettsgleden er det viktig. Gleden over å mestre noe og å oppleve noe sammen med andre ER det aller viktigste. Det synes jeg også når jeg sparker fotball på fredagsmorgenene. Ekstra gøy ER det når jeg skårer mål. Da jubler jeg.
Som statsminister leder jeg en Regjering som ønsker å legge til rette for en utvikling som gir den enkelte muligheter til å delta i kultur- og fritidsaktiviteter, og vi arbeider for at funksjonshemmede også skal få de samme muligheter. Disse utfordringene ligger til grunn for Regjeringens politikk på området.
Kultur- og fritidsaktiviteter har sin forankring i lokal-samfunnet. Derfor samarbeider vi både med kommuner og frivillige organisasjoner for å legge forholdene best mulig til rette for et likeverdig tilbud til alle.
Idrettspolitikken har idrett for alle som sitt hovedmål. Dette innebærer at de som ønsker det, bør få en mulighet til å utøve idrett i sitt nærmiljø ut fra egne forutsetninger, ønsker og behov. I den forbindelse samarbeider vi med den organiserte idretten. Dette samarbeidet er nedfelt i et prosjekt i Regjeringens handlingsplan for funksjons-hemmede, og vi yter et betydelig beløp til tiltak som skal inkludere funksjonshemmede i ordinære idrettsaktiviteter.
Slagordet ”Idrett for alle” omfatter også psykisk utviklingshemmede. Fysisk aktivitet er viktig for alle og VIVIL-lekene er et viktig bidrag til å virkeliggjøre dette.
Vi har alle behov for en meningsfylt fritid. Vi har ikke de samme interesser, men mange ønsker å drive med idrett i fritiden sin. Dersom psykisk utviklingshemmede skal få de samme muligheter som andre til å drive idrett, så er de avhengig av et initiativ fra de menneskene som de har rundt seg til daglig. Når så mange som 630 deltakere kommer hit i dag viser det at mange er seg sitt ansvar bevisst.
Til dere som er deltakere i VIVIL-lekene, vil jeg si at dere idrettsutøvere skal delta i mange spennende konkurranser. Jeg håper at dere alle vil yte deres beste, og at disse dagene vil gi dere mye glede og mange gode minner, og ikke minst at dere vil få en medalje som bevis for god innsats.
I tillegg til konkurranser og andre aktiviteter skal dere også delta på en deltakerfest i kveld. Jeg håper at dere allerede har truffet mange gode venner fra tidligere VIVIL-leker, og at dere også vil knytte mange nye vennskapsbånd.
Det ligger mye arbeid bak et slikt arrangement. Det vitner om stor innsatsvilje og om stor entusiasme, og tro på det en driver med når et arrangement som dette har vært gjennomført i så mange år.
I alt 500 funksjonærer er i arbeid disse dagene. Jeg har hørt at de aller fleste kommer her fra Bærum og spesielt fra Lommedalen. Jeg vil rette en stor takk til dere som påtar dere dette arbeidet og står på. Et arrangement som VIVIL-lekene er selvsagt ikke mulig uten den innsatsen som disse gjør.
Jeg var tidligere i år så heldig å bli utnevnt til ”Årets trimmer”. Og i den anledning skulle jeg få dele ut 25.000 kroner til en organisasjon, et lag eller en enkeltperson som etter min mening har bidratt til trim, helse eller friluftsliv.
Og i år som vi kan glede oss over VIVIL’s 20 års aktive innsats for å gi et kultur-tilbud gjennom idrett og sosialt samvær til psykisk utviklingshemmede, var det naturlig for meg å gi pengene til VIVIL.
Idrett for psykisk utviklingshemmede har kommet for å bli. Kreativitet og kjærlig omtanke kreves for å videreutvikle tilbudene slik at de tilrettelegges for brukere på alle funksjonsnivå. Jeg ønsker lykke til i arbeidet og overrekker med dette en sjekk pålydende 25.000 kroner til VIVIL–lekenes leder Ragnar Bergaust.
Det er en stor glede for meg å erklære VIVIL-lekene 1999 for åpnet. Lykke til, deltakere og arrangører. Dere har spennende dager foran dere.
Lagt inn 2. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen