Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Nyttårskonsert i Trefoldighetskirken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 18. januar 2000

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Trefoldighetskirken

Oslo, 18. januar 2000

(Med forbehold om endringer)

Kjære konsertdeltakere

Hjertelig velkommen til denne litt spesielle nyttårskonserten i Trefoldighetskirken. Det er gledelig at så mange har funnet anledning til å være her i dag.

I en travel hverdag er det ikke alltid vi i regjeringen rekker å få takket våre medarbeidere på en slik måte som vi gjerne skulle ønsket. Ofte er det heller ikke praktisk mulig fordi en sak sjelden er én persons verk, men ofte et samspille mellom ulike aktører i ulike departementer, direktorater og etater. Jeg vil derfor her og nå få takke alle tilsatte i de ulike statlige virksomhetene for vel utført arbeid i året som gikk. Uten lojale og kompetente medarbeidere på alle nivåer i stats-administrasjonen hadde det ikke vært mulig for regjeringen å utføre de politiske oppgavene den har satt på den politiske agenda.

Vi har nettopp lagt tusenårsskiftet bak oss. Det ser ut til at Norge har bestått den såkalte 2000-årsprøven uten nevneverdige problemmer. Jeg tror mye av årsaken til dette er det grundige forarbeidet som ble gjort. Nye ut-fordringer på IKT-fronten står nå for tur. Hver og en av de statstilsatte vil etter hvert merke dette i sin hverdag. Regjeringen vil som kjent: ".. bruke informasjons- og kommunikasjonsteknologi til å fornye, forbedre og modernisere alle sider ved den offentlige sektor." Dette vil fremstå for den enkelte medarbeider både som nye muligheter og krav. Mulighet i den forstand at teknologien vil gi nye rutiner for saksbehandling, informasjonstjeneste og datautveksling basert på elektroniske løsninger, bedre tilgjengelighet til offentlige tjenester og nye former for organisering av arbeidet som tele-pendling og fjernundervisning. Kort sagt en offentlig forvaltning som setter brukerne i sentrum. Denne utviklingen er ikke mulig, uten medarbeidere med omstillingsevne og ønske om å lære. Begrepet livslang læring vil etter hvert bli en realitet for alle. Jeg er sikker på at statsforvaltningen vil klare disse utfordringene. En av de store fordelene med å arbeide i statsadministrasjonen er jo den unike muligheten den enkelte har til å få være med på å påvirke beslutninger som virker inn på hele samfunnet.

Jeg vet mange av dere jobber svært hardt for at jeg og min regjering skal lykkes i å videreutvikle lanndet vårt – et land som har utviklet seg fra å være en fattig nasjon med store utflyttertall – til å være et av verdens rikeste land – materielt sett! Og i denne enorme velferdsutviklingen vi har hatt det siste 100-året har ikke minst statens egne ansatte bidratt til utvikling og vekst.

Vår utfordring er å sikre oss en utvikling som trygger vår økonomiske utvikling. Men en trygg og sikker økonomi er ikke alene nok til å gi mennesker et godt liv. Mennesker lever ikke av brød alene – står det i Skriften: Sant nok. Utviklingen innenfor vårt helsevesen roper på en helt annen innsats. Medmenneseklighet, nærhet og omsorg må vi fremelske som det naturlige mellom oss!

Derfor – Regjeringen vil med denne konserten vise i konkret handling at vi setter pris på dere våre ansatte! Takk for mange lange timers innsats i året vi nettopp har lagt bak oss. Velkommen til mange timers innsats i året som ligger framfor oss – med uante muligheter – både suksess og fiaskoer på løpende bånd.

Som dere ser av programmet, vil gospelmusikken prege store deler av denne konserten. Det kanskje mange av dere ikke vet er at gospelmusikken er en relativt ny musikkform. Født på begynnelsen av det forrige århundre i USA, men med røtter til Afrika. Det er blitt sagt om Gospel-musikken at den ble født i en tid der den skulle bringe gode nyheter i dårlige tider. Den har sitt utspring i kirkene til den svarte befolkningen i Amerika. Den gir ofte uttrykk for lidelse og smerte, men også håp og glede.

Jeg håper kveldens konsert vil berike hver enkelt av dere.

Lagt inn 19. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen