Historisk arkiv

Japan ratifiserer Antarktistraktatens miljøvern-protokoll

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 164/97
Dato 17. desember 1997

Japan ratifiserer Antarktistraktatens miljøvern-protokoll

Dette er en gledelig nyhet både for Antarktissamarbeidet og for Norge, sier utenriksminister Knut Vollebæk i en kommentar til at Japan som det siste av de 26 stater i Antarktissamarbeidet 15. ds. fullførte ratifiseringen av den såkalte Miljøvernprotokollen til Antarktistraktaten. Protokollen trer i kraft i løpet av 30 dager og vil kunne skape en ny giv i samarbeidet.

Først og fremst er det positivt for samarbeidet mellom Antarktistraktatens parter at man nå har fått et folkerettslig bindende regelverk for all menneskelig aktivitet i Antarktis som tar tilbørlig hensyn til miljøet.

Dernest er det viktig for Norge at protokollens ikrafttreden gir en positiv avklaring av arbeidet knyttet til Antarktistraktaten forut for Det 22. konsultative møtet av traktatpartene, som vil finne sted i Tromsø 25. mai - 5. juni neste år. Miljøspørsmål kan ventes å komme i fokus for møtet.

Ifølge Miljøvernprotokollen skal det nå nedsettes en egen komite for miljøvernspørsmål av traktatpartene. Direktør Olav Orheim ved Norsk Polarinstitutt er en utmerket kandidat til å være denne komitéens første formann, slutter utenriksminister Vollebæk.

Norge var blant de land som undertegnet Miljøvernprotokollen 4. oktober 1991. Forskrifter for norsk virksomhet i Antarktis basert på dens regelverk for bl.a. utarbeiding av miljøkonsekvensanalyser, havforurensing, bevaring av fauna og flora og om avfallsbehandling ble innført i 1995.

Lagt inn 18. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen