Historisk arkiv

Ministermøte i Den vesteuropeiske union (VEU) i Erfurt 17.-18. november 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.150/97
Dato 14.11.1997

Ministermøte i Den vesteuropeiske union (VEU) i Erfurt 17.-18. november 1997

Utenriksminister Knut Vollebæk og forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll deltar fra norsk side på utenriks- og forsvarsministermøtet i Den vesteuropeiske union (VEU) 17.-18. november i Erfurt.

Møtet vil særlig ta for seg VEUs rolle i europeisk sikkerhet, etter NATO-toppmøtet i Madrid og EU-toppmøtet i Amsterdam tidligere i år. Både i NATO og VEU har en den siste tiden arbeidet med å utvikle en europeisk sikkerhets- og forsvarsidentitet (ESDI) innen Alliansen. Siktemålet er å styrke de europeiske lands ansvar for sikkerheten i Europa, og særlig deres evne til å gjennomføre fredsbevarende innsats, innenfor en bred transatlantisk ramme. VEU skal etterhvert kunne forestå fredsbevarende operasjoner, på vegne av FN eller OSSE. EU skal også kunne anmode VEU om innsats. NATO vil kunne stille ressurser til rådighet for europeisk innsats gjennom VEU. VEU vil dermed kunne utfylle NATO når det gjelder fredsbevarende operasjoner.

Ministermøtet vil også ta for seg den aktuelle situasjon i det tidligere Jugoslavia og i Albania, der VEU gjennomfører et program for oppbygging av et demokratisk basert og moderne albansk politi.

28 europeiske land er i dag tilknyttet VEU og deltar på ministermøtet. Norge er sammen med Island og Tyrkia assosierte medlemmer av VEU. De øvrige nordiske land deltar som observatører. Ti sentral- og østeuropeiske land deltar i samarbeidet som assosierte partnere.

Lagt inn 14 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen