Historisk arkiv

Møte i Aqaba om palestinske flyktninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.159/97
Dato: 4. desember 1997

Møte i Aqaba om palestinske flyktninger

En ekspertgruppe under arbeidsgruppen for flyktninger i den multilaterale fredsprosessen i Midtøsten møttes i Aqaba, Jordan 3.- 4. desember med Norge og Jordan som vertskap. Midtøstenkoordinator i Utenriksdepartementet, Mona Juul, ledet møtet mellom delegasjoner fra de palestinske, jordanske, egyptiske og israelske partene og fra land med ulike oppgaver for Arbeidsgruppen.

Formålet med møtet var å gjennomgå statistisk materiale som forskningstiftelsen FAFO har samlet om palestinske flyktningers levekår i Jordan. FAFO har gjennomført denne undersøkelsen sammen med jordanske myndigheter på oppdrag for Arbeidsgruppen for flyktninger.

Undersøkelsen om levekår omfatter hele befolkningen i Jordan. Den gir muligheter for systematiske sammenlikning av levekår mellom de palestinske flyktningene og resten av befolkningen i Jordan. I følge FAFO er 44 pst. av befolkningen i Jordan palestinske flyktninger. Vel 1,3 millioner er flyktninger som kom til Jordan i 1948 og deres etterkommere. Omlag 600.000 er personer som flyktet fra Vestbredden etter seksdagerskrigen i 1967.

Delegasjonene berømmet Norge og FAFO for det arbeidet som er nedlagt for å kartlegge levekår i Jordan. Materialet vil nå bli brukt for å planlegge humanitær støtte til palestinske flyktninger i landet. Samtidig oppfordret møtet Norge til å gjennomføre tilsvarende undersøkelser i andre land i regionen.

Lagt inn 5. desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen