Historisk arkiv

Norsk støtte til sikring av kjernekraftverket i Tsjernobyl

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.153/97
20. november 1997

Norsk støtte til sikring av kjernekraftverket i Tsjernobyl

Utenriksdepartementet har besluttet å yte et bidrag på USD 5 mill (ca. 35 mill kr.) for å sikre betongkonstruksjonen ("sarkofagen") over den ødelagte Tsjernobyl-reaktoren. Dette er ledd i en storsatsing ledet av G-7 landene for hindre sammenbrudd av konstruksjonen og ytterligere miljøforverring. Prosjektet har en anslått ramme på hele USD 750 mill, eller nesten 5,3 milliarder kroner.

Statssekretær Janne Haaland Matlary i Utenriksdepartementet deltar 20. november 1997 på en giverkonferanse i New York ledet av USAs visepresident Al Gore og Ukrainas president Leonid Kutsjma og vil der kunngjøre det norske bidraget. G-7 landene og Europakommisjonen forpliktet seg på toppmøtet i Denver i sommer til et bidrag på USD 300 mill, mens resten av midlene forutsettes skaffet tilveie av Ukraina selv, andre land og interesserte organisasjoner.

"Sarkofagen" over reaktoren som eksploderte i 1986, ble bygget i all hast som et midlertidig tiltak. Konstruksjonen er nå i raskt forfall. Eksperter frykter at denne kan falle sammen og forårsake spredning av radioaktivt støv og forurensing over et stort område i Ukraina.

Spørsmålet om sikring av den ødelagte reaktoren og reparasjon av betongkonstruksjonen har lenge stått på den internasjonale dagsorden. Det omfattende reparasjonsprosjektet har fått navnet Chornobyl Shelter Implementation Plan. Prosjektet vil ta flere år å gjennomføre, men vil når det er ferdig, sikre en motstandsdyktig konstruksjon og forhindre fortsatt strålingsfare fra reaktoren.

Norge gir med dette et håndslag til Ukraina i en situasjon hvor Tsjernobyl-tiltak utgjør en stor belastning på ukrainsk økonomi. Norge har fra før (1994) gitt 16,5 mill kr. til tiltak ved Tsjernobyl gjennom Atomsikkerhetsfondet i regi av Den europeiske utviklingsbanken (EBRD). Norge har også i et tosidig samarbeid bistått ukrainsk landbruk med reduksjon av effektene av radioaktiv forurensning i husdyrholdet.

Utenriksdepartementet, 20. november 1997

Lagt inn 20 november 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen