Historisk arkiv

OECD-konvensjon om bekjempelse av korrupsjon og bestikkelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 162/97
Dato 12.12.97

OECD-konvensjon om bekjempelse av korrupsjon og bestikkelser

Korrupsjon og bestikkelser i forbindelse med internasjonale forretningstransaksjoner har blitt et økende problem med negativ innvirking på internasjonal handel. OECDs ministermøte anbefalte i 1994 sine medlemsland å gjennomgå lover og regler for å klarlegge om det var nødvendig med endringer for å sikre en mer effektiv korrupsjonslovgivning. Mangel på nødvendige strafferettslige regler viste seg å være et problem i de fleste medlemsland. På denne bakgrunn er det utarbeidet en konvensjon for å sikre likeartet strafferettslig regulering i første omgang innenfor OECD-området, men på sikt også i andre land.

Konvensjonen omhandler bare strafferettslig regulering av korrupsjon og bestikkelser, og tar utelukkende sikte på å regulere korrupsjon rettet mot utenlandske offentlige tjenestemenn.

Norge vil undertegne konvensjonen på et ministermøte i Paris 17. desember i år.

Konvensjonen vil tre i kraft 60 dager etter at 5 av OECDs 10 største eksportland, og når disse samtidig representerer 60 % av deres totale eksportvolum, har ratifisert konvensjonen. Hvis konvensjonen ikke har trådt i kraft pr. 31. desember 1998, kan enhver stat som har deponert ratifikasjonsdokumentene erklære seg villig til akseptere at konvensjonen kan tre i kraft.

Lagt inn 12 desember 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen