Historisk arkiv

Avtale mellom Norge og Russland om atomsikkerhets-samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 59/98
Dato 15. mai 1998

Avtale mellom Norge og Russland om atomsikkerhets-samarbeid

I Statsråd i dag ble innholdet i Avtale mellom Norge og Russland om atomsikkerhetssamarbeid godkjent. - Avtalen er en milepel i vårt samarbeid med Russland og vil gi avgjørende bidrag til økt trygghet i våre nærområder, sier utenriksminister Knut Vollebæk. Atomsikkerhetsavtalen forventes undertegnet under det forestående statsbesøket i Russland.

Avtalen har vært under forhandling i om lag to år. Den vil legge rammene for et sterkt utvidet samarbeid om Russland for atomsikkerhet og atomopprydding. Det vil bli iverksatt en rekke prosjekter når det gjelder håndtering av brukt kjernebrensel og radioaktivt avfall, spesielt i forbindelse med opphugging av atomdrevne russiske ubåter. Det legges også opp til et utvidet samarbeid om sikkerheten ved Kola kjernekraftverk. Gjennom avtalen skal det opprettes en særskilt norsk-russisk samarbeidskommisjon for den praktiske gjennomføringen av prosjekter. Avtalen regulerer i tillegg blant annet sentrale spørsmål som toll- og avgifter på norsk bistand og spørsmålet om kjernefysisk ansvar i tilfelle en atomulykke.

Avtalen vil være et viktig bidrag til et forsterket internasjonalt samarbeid om atomsikkerhetsproblemene i Nordvest-Russland som nå er under utvikling. Den norske støtten til prosjektene som omfattes av avtalen, har en anslått kostnadsramme på kr. 200 - 250 mill. fordelt over 3 - 4 år. Betydelige deler av dette er allerede avsatt på Utenriksdepartementets budsjett for Handlingsplanen for atomsaker. I tillegg er det klart at mange av prosjektene vil få utenlandsk medfinansiering.

Lagt inn 15. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen