Historisk arkiv

Det internasjonale hav-året 1998.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 15/98
Dato 6. februar 1998

Det internasjonale hav-året 1998

På FNs Generalforsamling i 1994 ble 1998 erklært som Det internasjonale år for havet. Formålet med denne markeringen er å sette fokus på havene og det marine miljøet som ressurs for en bærekraftig utvikling. Norge var medforslagsstiller til vedtaket.

Fra norsk side vil FNs hav-år bli markert både nasjonalt og internasjonalt. En rekke arrangementer er planlagt over lengre tid av ulike myndigheter.

En særlig sentral markering vil være Verdensutstillingen i Lisboa, EXPO-98, som åpner i mai med "hav" som samlingstema. Forberedelsene til Norges medvirkning har foregått over en toårsperiode i regi av en styringsgruppe ledet av Nærings- og handelsdepartementet, i samarbeid med Fiskeri-, Miljøvern- og Utenriksdepartementet. Den norske paviljongen og de norske arrangementene på EXPO-98 vil ha som hovedbudskap at bærekraftig bruk av de marine ressursene må baseres på vitenskapelig rådgivning og internasjonalt samarbeid.

Norge vil i tillegg bidra aktivt i de forskjellige internasjonale konferansene som vil stå i havets og Hav-årets tegn. Her kan særlig nevnes ministerkonferansen under Oslo-Paris-konvensjonen (OSPAR) som finner sted i slutten av juli, og der utslipp av miljøgifter, radioaktivt avfall og disponering av utrangerte oljeinstallasjoner vil være blant de viktigste temaene.

I Norge vil det også bli avholdt flere viktige hav-møter av internasjonal og nasjonal karakter. Ett slikt arrangement er et internasjonalt seminar om økosystem-basert forvaltning av Nordsjøen. Seminaret er en oppfølging av Nordsjøkonferansen om integrasjon av fiskeri og miljø, som fant sted i mars ifjor. I tillegg kommer en større internasjonal konferanse i regi av Fridtjof Nansens Institutt som tar opp status for havretten ved inngangen til neste århundre.

Av nasjonale arrangementer som vektlegges er bl.a. vårkonferansen ved Universitetet i Tromsø, med tema "Et hav av muligheter".

For å samordne innsatsen og prioritere mellom de ulike tiltakene fra det offentliges side er det opprettet en egen, uformell samarbeidsgruppe mellom de mest berørte myndigheter, Fiskeri-, Miljøvern-, Forsvars-, Olje- og energi-, og Utenriksdepartementet. Sammen med koordineringen av den norske innsatsen i løpet av selve havåret forbereder denne gruppen også Norges deltakelse på 7. sesjon av FNs Kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD), som finner sted i april/mai 1999, og hvor "hav" er ett av hovedtemaene.

Lagt inn 6 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen