Historisk arkiv

EFTA inngår interim frihandelsavtale med palestinske myndigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 148/98
Dato: 27. november 1998

EFTA inngår interim frihandelsavtale med palestinske myndigheter

Regjeringen har i statsråd 27 ds. gitt sin tilslutning til at EFTA-landene og PLO, på vegne av palestinske selvstyremyndigheter (PA), undertegner en interim frihandelsavtale i forbindelse med EFTAs ministermøte i Leukerbad, Sveits, 30. november 1998. Avtalen vil ventelig tre i kraft fra 1. juli 1999.

Avtalen omfatter med få unntak alle industrivarer, bearbeidede landbruksvarer samt fisk og andre marine produkter. Parallelt med den interime frihandelsavtalen skal Norge undertegne en bilateral landbruksprotokoll vedrørende ikke-bearbeidede landbruksvarer med palestinske myndigheterMarokko.

Avtalen skal gjennomgås på nytt i etterkant av finalisering av sluttstatusforhandlingene mellom Israel og palestinske myndigheter

Dette er EFTA-statenes 14. frihandelsavtale med en ikke-EU partner og er et viktig bidrag for å styrke økonomiske relasjoner i Middelhavsregionen. EFTA-statene har tidligere inngått frihandelsavtaler med Israel, Marokko og Tyrkia.

EU har de siste år lansert et omfattende og styrket samarbeid med Middelhavsregionen, den såkalte Barcelona-prosessen. En hovedmålsetting med det økonomiske samarbeidet er å skape et frihandelsområde mellom EU og middelhavslandene innen år 2010. Et slikt omfattende frihandelsområde vil få en betydelig innvirkning på de økonomiske og handelsmessige forhold mellom Europa og Middelhavslandene, og det vil bidra til økt politisk stabilitet og økonomisk utvikling i regionen. EFTA har klare økonomiske såvel som politiske interesser i å knytte seg til dette Euro-Middelhavssamarbeidet. EFTA-statene ønsker også å bidra til å fremme økonomisk og sosial utvikling på Vestbredden og Gaza-stripen.

Utenriksdepartementet, 27. november 1998

Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen