Historisk arkiv

Endringsprotokoll til EUMETSAT-konvensjonen.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 23/98
26. februar 1998

Endringsprotokoll til konvensjon vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT)

Regjeringen har i statsråd 26.2.98 fremmet proposisjon om Stortingets samtykke til å godkjenne en endringsprotokoll av 1991 til EUMETSAT-konvensjonen.

Konvensjonen om opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter ble inngått i 1983, og Norge sluttet seg til denne i 1984. Formålet var drift av et program for operasjonelle meteorologiske satellitter (Meteosat Operational Programme). Programmet hadde en tidsbegrensning til 1995. Det ble dessuten klart at USA ville inndra den ene av sine to polarbanesatellitter, som var av spesiell betydning for de nordlige områdene i Europa. Det var derfor et klart behov for en videreføring og en utvidelse av det operasjonelle meteorologiske satellittsamarbeidet i Europa.

EUMETSATs Råd vedtok derfor i 1991 en rekke endringer til den opprinnelige konvensjonen. Den endrede konvensjonen hjemler for opprettelse av både geostasjonære og polarbanesatellittprogram. Den imøtekommer behovet for å opprette nye program uten å måtte endre konvensjonen for hver gang. Formålet er utvidet fra operasjonell værvarsling til også å omfatte klima- og miljøovervåking.

De aktuelle EUMETSAT-programmene er Meteosat Transition Programme (MTP), som er en videreføring av det opprinnelige Meteosat-programmet. Den ene satellitten i dette programmet ble plassert i bane høsten 1997. Videre er det Meteosat Second Generation (MSG), som blir en ny generasjon geostasjonære satellitter med adskillig bedre instrumentering enn de nåværende geostasjonære satellittene. Et europeisk program for polarbanesatellitter European Polar System (EPS) er også under etablering. De første satellittene i disse seriene vil bli skutt opp like etter år 2000. Satellittene vil gi detaljert informasjon om de meteorologiske forhold ved land- og havoverflaten og oppover i atmosfæren, samt klima- og miljørelaterte målinger som ozon, gasspartikler, stråling, havis, osv. Det er også planlagt instrumentering på de polare satellittene som er viktig for redningstjenesten i Norge. Hovednedlesningsstasjonen for det polare programmet vil bli i den nordlige delen av Europa. Svalbard kan være et aktuelt sted.

Programmene vil sikre en tilfredsstillende meteorologisk satellittdekning fram til omlag år 2015 og utgjør Europas bidrag til et globalt meteorologisk observasjonssystem.

Lagt inn 26. februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen