Historisk arkiv

EØS-komiteen vedtar veterinæravtalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr. 94/98
Dato 17. juli 1998

EØS-komiteen vedtar veterinæravtalen

EØS-komitéen fattet i sitt møte 17. juli 1998 beslutning om revisjon av EØS-avtalens vedlegg I, kapittel 1, veterinære forhold, i tråd med det fremforhandlede avtaleutkast mellom EU og Norge og Island. EØS-komitéen er det sentrale organ for den løpende gjennomføring av EØS-samarbeidet og der samtlige parter i samarbeidet er representert.

Avtalen omfatter handelen med animalske produkter, levende dyr og reglene for handel med land utenom EØS-området. Den nye avtalen sikrer Norges eksportinteresser samtidig som den ivaretar hensynet til trygge matvarer og god dyrehelse. Uten en slik avtale ville spesielt fiskeeksporten blitt rammet, men også deler av den eksportrettede landbruksproduksjonen og næringsmiddelindustrien. Verdien av dagens fiskeeksport til EØS-området var i 1997 nærmere 15 milliarder kroner. Med den reviderte EØS-avtalen på plass vil næringen kunne utvikle en langsiktig eksportstrategi som vil styrke det økonomiske grunnlaget for distrikts-Norge.

Den reviderte EØS-avtalen medfører at det innføres en rekke nye kontrollordninger og informasjonsrutiner til erstatning for den nåværende grensekontrollen. Eksempler på slike er forhåndsregistrering av importør, offentlig kontroll på avsenderstedet, tollkontroll ved grensepassering, dokument og identitetskontroll på bestemmelsesstedet og fysisk stikkprøvekontroll. Som en del av avtalen vil Norge videreføre sitt salmonellaprogram. Det innebærer at både norsk og importert kjøtt skal være testet i henhold til de strenge kravene i dette programmet. I tillegg til kontrollordningene i den reviderte avtalen, vil det bli etablert flere nye nasjonale kontrollprogrammer. Disse programmene, sammen med de nye EØS-bestemmelsene, vil gi grunnlag for videreføring av den gode norske dyre-og folkehelsen.

Revisjonen av EØS-avtalens vedlegg I har sin bakgrunn i avtalens bestemmelse om at partene er forpliktet til en gjennomgang av veterinær-regelverket, bl.a. i lys av utviklingen av EUs regelverk på dette området. Fra norsk side har det vært en viktig målsetting å unngå at skjerpet veterinærkontroll ved EUs yttergrense ville skape problemer for norsk fiske-eksport.

Etter EØS-avtalens ikrafttredelse har EU gjennomført en betydelig opptrapping av grense-kontrollen i forhold til land utenom EU. Som følge av forhandlingene med EU om en revisjon av EØS-avtalens bestemmelser på veterinærområdet er de utvidede kontrollordningene ikke gjort gjeldene for Norge.

For Norges del har WTO-avtalen av 1994 uansett medført at det norske veterinære regelverk overfor tredjeland måtte endres. Det tidligere kvantitative grensevernet er erstattet med et tollbasert grensevern. Avtalen innebærer tilgang til EUs veterinære ekspertise. Dette er tatt vare på ved at den reviderte EØS-avtale sikrer norsk deltagelse i EUs høyeste veterinærfaglige forum, Den faste veterinærkomité.

Beslutningen i EØS-komitéen ble for Norges del fattet med forbehold om Stortingets samtykke. Stortingsproposisjonen vil bli fremlagt for behandling i høstsesjonen. Under forutsetning av Stortingets samtykke vil avtalen tre i kraft fra 1. januar 1999.

Informasjon om det reviderte vedlegg I finnes på Landbruksdepartementets hjemmeside (EØS-info) på internett: www.landbruk.dep no

Lagt inn 20. juli 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen